Hoppa till huvudinnehåll

Hangös egna resurser ska utnyttjas mera i arbetet med utstötta

I dagcentret på Korsmansgatan serveras mat också på veckosluten.
Samarbetet mellan staden och gatumissionen ska öka inom dagverksamheten. I dagcentret på Korsmansgatan serveras mat också på veckosluten. Bild: YLE/Robin Lindberg korsmansgatan

Hangö stad vill hitta nya former att samarbeta med Hangö Gatumission. Samarbetet ska motsvara dagens behov.

Hangö Gatumission har sedan avtalet skrevs 1989 i samarbete med staden erbjudit stöd åt personer som är utstötta i samhället.

Lagstiftningen, arbetsmetoderna och stadens behov har ändå förändrats över åren och sedan avtalen skrivits.

- Då avtalet skrevs fanns det inte dylika resurser inom staden. Nu är situationen annorlunda och kraven har ändrats, därför ska vi förnya samarbetet tillsammans med gatumissionen, förklarar Elisabeth Kajander, grundtrygghetsdirektör.

Stödboende i Hangö

Avtalet om rehabiliterande arbetsverksamhet har redan uppdaterats och nu står avtalet om dagverksamhet och beslutet om dagcentret "Pikku Päivis" i turen.

Hangö diskuterar nu med gatumissionen om vilka behov staden har och på vilket sätt gatumissionen kunde komplettera stadens egen verksamhet.

Som det ser ut i dag är de som bor i stödboende tvunga att bo väldigt långt utanför Hangö. Det skulle vi vilja ändra på.

Som en ny samarbetsform har man lyft fram stödboende för specialgrupper. Gatumissionen skulle då sköta den praktiska biten och staden köpa tjänsten av gatumissionen.

Detta skulle ersätta det sociala disponentskapet i den form det fungerar idag.

- Som det ser ut i dag är de som bor i stödboende tvunga att bo väldigt långt utanför Hangö. Det skulle vi vilja ändra på, säger Kajander.

Hälsomottagning på dagcentralen

Dagverksamheten utvecklas också vidare på det sätt att samarbetet mellan staden och gatumissionen ökar.

Stadens egna resurser har ökat och kan därför ge av sitt eget kunnande. Ett förslag är att man kunde erbjuda hälsomottagning en gång i veckan på dagcentralen.

De långtidsarbetslösa hänvisas till den rehabiliterande arbetsverksamheten.

Grundtrygghetsnämnden behandlade ärendet under sitt möte i torsdags (21.4).

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland