Hoppa till huvudinnehåll

Snön gör väglaget dåligt

Lastbil kör i dåligt före i snöslaskväder.
Lastbil kör i dåligt före i snöslaskväder. Bild: Christian Nylund/läsarbild bilväg,Lastbil & långtradare,lastbilar,snö,vinter,vår,trafik,bilar,vägar,Regnigt väder

Ett vädermässigt bakslag för våren är att vänta. Södra och mellersta Finland kan få både snö och snöblandat regn från och med natten till måndag.

Väglaget väntas bli mycket dåligt i landskapen Egentliga Finland, Satakunta och Birkaland. Dåligt väglag väntas i Egentliga Tavastland, Mellersta Finland och Österbotten.

Vägytorna kan frysa till i hela Österbotten och i delar av mellersta Finland. I Nyland och Kymmenedalen ligger temperaturerna över nollstrecket och nederbörden kommer som regn.

Bilar och en buss kör på hal och snöig väg.
Södra Finland kommer inte att lida av dåligt väglag, men på flera andra områden kan körförhållandena bli sämre. Bilar och en buss kör på hal och snöig väg. Bild: Seppo Sarkkinen / Yle takatalvi,biltrafik,bilar,snö,väglag,halka,väderlek,vinter,vår,Oväder

- Vägarna kommer nog att saltas ganska snabbt där det är risk för tillfrysning, försäkrar Kirsi Salokanto på Trafikverkets vägtrafikantlinje. Många bilister har redan bytt till sommardäck.

Byta tillbaka till vinterdäck?

Automobilförbundets vägserviceman Stefan Ekström påpekar att vinterdäck kan behövas på måndag och tisdag, särskilt i Österbotten.

- Om man reser längre norrut än Tammerfors på måndag så lönar det sig att skruva på vinterdäck igen, för säkerhets skull, säger han.

Men oberoende hurdana däck man har så är försiktighet och tålamod viktigast.

- Det gäller att ta det försiktigt, instämmer Kirsi Salokanto. Hon vill inte komma med några rekommendationer om vinterdäck, och hon tror inte att polisen gör det heller.

Och om man inte måste ta bilen någonstans kan man lika gärna låta den stå hemma.