Hoppa till huvudinnehåll

Berlins bästa bastu finns i en gammal brandbil

Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Brandbilen som blev en bastu Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge freie internationale tankstelle,bastur

En vedeldad bastu i en gammal brandbil. En liten bar. En mongolisk jurta. En iskall dusch. En vattenfylld plastkub att doppa sig i. En rostig tunna att elda i. En gammal bensinstation och kolhandel. Se där: Ett finskt smultronställe mitt i Berlin.

Freie Internationale Tankstelle i Berlin
En äkta mongolisk jurta där man kan byta om eller värma sig. Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge bastur,freie internationale tankstelle
Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Jurtan inifrån Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge bastur,freie internationale tankstelle

Konstnären Dida Zendes Freie Internationale Tankstelle (FIT) finns sedan år 2003 på Schwedter Strasse i kvarteret Prenzlauer Berg. Det Prenzlauer Berg som var kulturoppositionens vattenhål i Östberlin. Det Prenzlauer Berg som var det mest spännande kvarteret efter murens fall.

Här fanns mängder av fallfärdiga hus där ägarsituationen var minst sagt oklar. Hus som ockuperades av aktivister som organiserade klubbar, lönnkrogar, gallerier. Prenzlauer Berg var under det andra milleniets sista årtionde the place to be i det forna Östberlin.

Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Gården är otroligt stämningfull på kvällen Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge bastur,freie internationale tankstelle
Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Man kan till och med ta sig ett dopp på FIT Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge bastur,freie internationale tankstelle

Gentrifieringens Berlin

Jag skriver var eftersom det var det då. I dag är Prenzlauer Berg genomgentrifierat. Husen är renoverade och stadsdelen bebos av den välmående vita medelklassen. Dagens Prenzlauerbergbor har blivit synonym för tråkiga tyska besserwissrar som äter ekologisk mat, går omkring i ekologiska kläder och skuffar sina bortskämda telningar omkring i absurt stora barnvagnar.

Invånarna i Prenzlauer Berg har blivit skämtobjekt. I böcker som Anja Maiers Lassen sie mich durch, ich bin Mutter (Får jag komma förbi, jag är en mor) och Anke Stellings Bodentiefe Fenster (Fönster som räcker till golvet) fick de sig en och annan elak känga.

Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Som en fläkt ur en försvunnen tid. Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge freie internationale tankstelle,bastur

Mitt i det här till tråkighet uppstädade kvarteret finns Dida Zendes Freie Internationale Tankstelle som en påminnelse om den vilda roliga tiden. Ett levande fossil som vittnar om ett Prenzlauer Berg som det en gång har varit.

Brandbilen som förvandlades

I början var det bara den gamla bensinstationen som utgjorde den fria internationella bensinstationen. Sedan år 2012 finns den gamla kolhandeln bakom stationen med. Och så brandbilen. Och i brandbilen bastun.

Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Brandbilen som inhyser Berlins bästa bastu Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge freie internationale tankstelle,bastur

Bastun byggdes i Lahtis år 2012 av Dida Zende och lokala hantverkare på uppdrag av tyska Goethe-Institut som ett led i Helsingfors Designhuvudstad-firandet.

Konstnären Dida Zende, ägaren av Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Konstnären Dida Zende, ägaren av Freie Internationale Tankstelle i Berlin Konstnären Dida Zende, ägaren av Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge freie internationale tankstelle,bastur
Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Freie Internationale Tankstelle i Berlin Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge bastur,freie internationale tankstelle

Numera är brandbilen parkerad på Freie Internationale Tankstelle. Och varje söndag värms bastun. Om brandbilen är hemma. Brandbilen är nämligen registrerad och körduglig och är ibland ute på turné. (Du kan kolla om bastun är varm på FIT's fb-sida.)

Men om brandbilen är hemma och bastun är varm skall du absolut besöka det finsk-tyska smultronstället. Ta med en handduk eller låna en handduk på plats. I baren finns gott öl, i jurtan kan man klä om sig och värma sig på vintern.

Bier, Sauna und Gesang

Bastusällskapet är mycket blandat. En och annan finländare, folk som bor i grannskapet, kulturpersonligheter, folk som bara gick förbi och tittade in. Då och då bjuds det på program: singer/songwriters, dj:ar, utställningar. Men det är alltid bastun som har huvudrollen.

Musikern Alex Istschenko på Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Musiker Alex Istschenko spelar på sin Moog på Freie Internationale Tankstelle i Berlin Musikern Alex Istschenko på Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge bastur,alex istschenko

I bastun ryms ett dussin personer. Då är det trångt. Och mysigt. Bastun är härligt het och ett fantastiskt fint bygge. Män och kvinnor badar tillsammans enligt den tyska seden. Mellan omgångarna står eller sitter man på gården eller hänger vid baren. Stammisarna har badrockar på sig. Stämningen är alltid härligt avslappnad och tillbakalutad.

Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Baren som tagen ur en bild av Edward Hopper Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge bastur,freie internationale tankstelle

Vi ses nästa söndag på Freie Internationale Tankstelle i Berlins bästa och häftigaste bastu, eller hur? Du kommer inte att vara besviken. Jag lovar.

Freie Internationale Tankstelle i Berlin
Freie Internationale Tankstelle i Berlin Bild: Yle/Peter Lüttge bastur,freie internationale tankstelle