Hoppa till huvudinnehåll

Dyr och tung leverans nådde kärnkraftverket i Lovisa

ny turbin anlände till kärnkraftverket i Lovisa 25.04.16
Turbinen väger 85 ton. ny turbin anlände till kärnkraftverket i Lovisa 25.04.16 Bild: Yle/Stefan Härus högtrycksturbin

En ny högtrycksturbin anlände till kärnkraftverket i Lovisa på måndag.

Turbinen är tillverkad av företaget Doosan Škoda Power i Plzeň i Tjeckien.

Transportens längd är 27 meter, bredd och höjd cirka 4 meter och långtradarens vikt inklusive last är 131 ton. Turbinen väger 85 ton. Den sista sträckan gick från Nordsjö hamn i Helsingfors till Hästholmen i Lovisa.

Turbinen som levererades på måndag, är den första av fyra turbiner. Nummer två levereras i maj.

ny turbin anlände till kärnkraftverket i Lovisa 25.04.16
Turbinen anlände ett dygn tidigare än beräknat. ny turbin anlände till kärnkraftverket i Lovisa 25.04.16 Bild: Yle/Stefan Härus turbin

Krävande installation

Installationsarbetena av de fyra turbinerna är en av kärnkraftverkets största investeringar genom tiderna. Installationen kommer att genomföras i samband med årsrevisionerna. De två första turbinerna installeras i augusti i år. Nummer tre installeras år 2017 och nummer fyra år 2018.

- I och med turbinerna, kan vi avsevärt förbättra turbinanläggningens effektivitet utan att reaktorns värmeeffekt ökar, säger gruppchef Samuli Savolainen vid kärnkraftverket.

Enligt Savolainen är installationen av turbinerna det största och mest krävande installationsarbetet som någonsin gjorts på den mekaniska sidan i kärnkraftverket.

- I medlet av 1990-talet gjorde vi visserligen en liknande operation. Då bytte vi ut turbinernas rotorer, men en lika krävande operation som den vi nu står inför, har vi inte gjort tidigare. Man kunde säga att det här är andra varvet i den processen nu, säger Savolainen.

ny turbin anlände till kärnkraftverket i Lovisa 25.04.16
ny turbin anlände till kärnkraftverket i Lovisa 25.04.16 Bild: Yle/Stefan Härus kärnkraftverk
ny turbin anlände till kärnkraftverket i Lovisa 25.04.16
ny turbin anlände till kärnkraftverket i Lovisa 25.04.16 Bild: Yle/Stefan Härus kärnkraft

Kostar skjortan

En hur stor investering handlar det då om?

- Det är en stor investering. Några belopp vill jag inte nämna, men leveransen av turbinerna sker enligt principen nyckeln i hand. De som ska installera turbinerna, kommer från fabriken i Tjeckien där de tillverkats. De har med sig också en del underleverantörer som tidigare arbetat med projekt på kärnkraftverket i Lovisa, säger Savolainen.

Över 1000-strecket

Att turbinerna levereras från utlandet ser Savolainen som beklaglig.

- Gärna skulle vi ju villa att pengarna skulle stanna kvar i landet, men i Finland finns det egentligen inte en enda leverantör som kan tillverka sådana turbiner som de vi behöver. Vi konkurrensutsatte i stort sett alla turbintillverkare i Europa. Det tjeckiska företaget gav det bästa priset, säger Savolainen.

I och med de fyra nya turbinerna kommer kärnkraftverkets effekt att öka med 24 megawatt och därmed kommer man att överskrida 1000 megawatt-strecket. För tillfället är kärnkraftverkets sammanlagda elproduktionseffekt 998 megawatt.

kärnkraftverket i lovisa 25.04.16
Lovisa kärnkraftverks effekt är idag 998 megawatt. År 2018 når man tack vare de nya turbinerna upp till cirka 1022 megawatt. kärnkraftverket i lovisa 25.04.16 Bild: Yle/Stefan Härus reaktor