Hoppa till huvudinnehåll

Hur länge kan en dålig chef få fortsätta?

Kvinna sitter vid bord.
Om många från personalen söker sig bort så borde någon reagera, tycker tipsaren. Kvinna sitter vid bord. Bild: All over press - Shotshop GmbH / Alamy utbrändhet,arbetsliv,trötthet

Dåligt arbetsklimat och en personal som lider på grund av utdraget dåligt ledarskap bekymrar den tipsare som kontaktar oss med egna erfarenheter.

Hen har arbetat inom tredje sektorn, där samma chef styrt i mer än tio år. Under samma tid har flera från personalen mått dåligt och sökt sig bort. Enligt tipsaren handlar det om ledarskapsbrister som är kända bland alla i det beslutande skiktet, men några åtgärder för att lystra till arbetstagarnas oro såg hen inte av. Slutligen beslöt sig tipsaren för att också söka sig annanstans.

- De flesta kolleger som är ambitiösa har sökt sig bort. Trots flera möten om hur man skall förbättra arbetsmiljön har inga förbättringar gjorts. Jag gav också upp och sökte jobb och hade tur att få ett bra jobb. Har fått samtal och mejl av de som jobbar där hur dålig arbetsmiljö det är och ingenting har ändrats. Chefens oförmåga att se sina brister fortsätter. Hen låter också dåliga nyheter om ekonomi gå ut över personalen och hotar med att någon snart måste avsluta sitt arbetskontrakt i förtid, skriver tipsaren.

Chefen kvar, personalen går

Personalen försök att få gehör för sin kritik har varit resultatlöst, trots att också arbetshälsovårdens psykolog varit inkopplad i flera fall. Slutligen löd psykologens råd att den som mår dåligt måste söka sig bort, eftersom inga andra åtgärder vidtas inom organisationen.

Varför upplevdes arbetsmiljön då vara så dålig? Bland annat för att allting var ostrukturerat, oförutsägbart och för att varje dag innehöll en rad störande moment samt oklar beslutsgång. När beslut väl var tagna följdes de inte. Personalen upplevde, och upplever fortfarande enligt tipsaren, att de blir överkörda då chefen skyndar på oklara beslut. Få i det lägsta skiktet förstår sin egen roll vilket ledde till oklara arbetsuppgifter och alltför mycket jobb.

- Det gjorde att den negativa energin tog över de positiva effekterna.

Tipsaren beslöt slutligen att lyda psykologens förslag, sökte sig bort och hade lyckan att få ett bra jobb inom en annan organisation. Hen bekymras ändå över sina tidigare kolleger, som är kvar under samma chef.

Hur löstes konflikt på din arbetsplats?

- Frågan är hur man som arbetstagare skall få sin röst hörd i en dylik situation? Vilka rättigheter har man? Hur kan man koppla in arbetsskyddsmyndigheter? Hur länge kan en dålig chef få fortsätta förstöra en arbetsplats så att den enda möjligheten för personalen är att söka ett annat jobb? frågar sig tipsaren.

Spotlight tips kommer att reda ut svaren, men tar gärna hjälp av er.

Hurdana erfarenheter har du av dåligt arbetsklimat, hur löstes de konflikterna? Kontakta oss och dela med dig av dina erfarenheter.

26 april. Det här tipset engarerar både i de sociala medierna och via vår hemsida, vilket vi tackar för. Samtidigt tackar vi för många synnerligen konstruktiva funderingar kring orsaker, och för att ni delar med er av egen erfarenhet.
Vi på redaktionen inväntar fortfarande svar av sakkunniga på Arbetshälsoinstitutet, som också kommer att få ta del av de många synpunkter ni fört fram.

Tips-id: 32404

Tipsa Spotlight

Detta är ett offentligt tips som har skickats in till Spotlight. Uppgifterna i tipset är inte bekräftade.

Vi redovisar öppet för hur vi jobbar. Här hittar du de tips vi håller på med som bäst:

Spotlights webbsida
Spotlights webbsida Bild: Yle tipsmaskinen,Spotlight,datajournalistik

Läs också

 • Eivor Andersson: Om man inte vågar står man still

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval.

  Eivor Andersson sommarpratar om företagsledning och vägval. Hon har varit vd i många stora svenska företag, som TUI, Ving och Coop. I sitt sommarprat berättar hon om ledarskap, företagskultur och hur det kan blåsa på toppen.

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.

 • Säkerhet vid festivaler består av många delar

  Information till alla viktigt för lyckad festival.

  Det är sommar och högtid för festivaler. För att göra festivalbesöket till en bra och säker upplevelse för besökarna krävs stora förberedelser, pappersarbete och riskanalyser.