Hoppa till huvudinnehåll

Instagram-stjärnan Benjamin avbröt studierna

Benjamin Peltonen gästade X3M
Benjamin Peltonen då han gästade X3M i mars 2016. Benjamin Peltonen gästade X3M Bild: Claudia Rybin/Yle artist

S:t Karinskillen Benjamin Peltonen borde vara abiturient och gå på tredje klassen i Katedralskolan i Åbo. Om han hade gjort som klasskamraterna. Men de har inte sett mycket av honom sedan hösten på tvåan.

Instagramkändisen Peltonen, som nyss fyllt 19 år, har istället satsat mer och mer på sin musikkarriär. Först tog han det lugnare med studierna, sedan blev det en paus, och nu berättar han för Yle att han avbrutit sina gymnasiestudier helt.

- Då jag som en galning gjorde musik och samtidigt försökte sköta skolan, så kände jag mest av allt stress. Det blev bara dåliga vitsord, suckar Peltonen.

Till slut var det ett enkelt beslut att avbryta studierna, för nu har han tid för den musik han älskar. Hans första album, Fingerprints, kom ut i mitten av april, och han har spelningar inbokade både i Skandinavien och i Spanien.

En del lär sig genom att läsa eller lyssna. Jag lär mig genom att göra

Peltonen säger att han inte lär sig något genom att läsa.

- Jag var inte särskilt bra i skolan, för jag orkade inte sitta ner och studera och göra läxorna.

Han önskar att skolan mer skulle ta i beaktande att barn lär sig saker på olika sätt.

- Det finns unga, som lär sig genom att läsa och sådana som lär sig genom att lyssna. Jag är den typen, som lär mig genom att göra, säger Peltonen. Man borde inte bedöma barnen bara enligt hur bra de är i skolan. De kan vara mycket talangfulla på något annat vis.

Lärarna i Katedralskolan ställde sig mestadels positivt till hans karriär, som tog fart samtidigt som han borde ha studerat.

- Jag var en gullgosse. Det irriterade säkert många, men jag ville vara det, skrattar Benjamin.

Bäst tyckte han om språk. Peltonen har svenska och finska som modersmål, och han talar flytande engelska. Dessutom har han studerat franska och spanska.

Och fastän han nu har avbrutit studierna, så tänker Peltonen nog gå i vuxengymnasium - sedan då han hinner.

- Nog måste jag sköta det färdigt, då jag nu en gång har kommit halvvägs, funderar han.

Framtidsdrömmarna handlar ändå om musik.

- Drömmen är att jag skulle få göra det här så länge jag bara orkar. Just nu känns det som att jag aldrig skulle vilja sluta. Och sedan då jag tröttnar på att stå på scenen, kommer jag helt säkert att göra bakgrundsjobb, planerar Benjamin Peltonen.

Här kan du se Benjamins video (på finska) om att han inte lär sig genom att plugga, utan genom att göra saker.

Redaktör: Oili Orispää

Läs också