Hoppa till huvudinnehåll

Mat, båtar och program i gästhamnen i Pargas i sommar

Kjell Gustafsson är ny värd i gästhamnen i Pargas
Kjell Gustafsson är ny värd i gästhamnen i Pargas. Kjell Gustafsson är ny värd i gästhamnen i Pargas Bild: Yle/Maud Stolpe kjell gustafsson

Kjell Gustafsson har haft bråda dagar den senaste tiden då han har renoverat restaurangen i gästhamnen i Pargas för att öppna till valborg som planerat.

Det är roligt med nya utmaningar säger Kjell Gustafsson, som nu tar över gästhamnen i Pargas. Förutom att han från tidigare har en cateringfirma så är han lärare vid Axxells kocklinje, så han kan det här med mat.

Det betyder också att gästhamnen också kommer att fungera som en matrestaurang för folk som kommer landvägen.

Tidigare skötte han cateringen vid Furuvik i Pargas men i och med att det tog slut blir gästhamnen ett projekt för att sysselsätta sig själv.

Gästhamnen i Pargas
Gästhamnen i Pargas Gästhamnen i Pargas Bild: Yle/Maud Stolpe gästhamnen i pargas

Maten är viktig

Kjell Gustafsson säger att maten nog blir en viktig del av verksamheten i gästhamnen i Pargas även om det inte ska handla om någon lyxkrog.

Det man kan göra i minimala utrymmen är vad det ska bli och då talar vi om terassmat. Men det gäller att också skapa en stämning, som gör att det är trevligt för vanliga familjer att komma ner till hamnen och äta.

Det kommer att finnas à la carte och servering till borden. Några förrätter med bland annat fisksoppa ska det bjudas på, några olika biffar och fiskar, hamburgare och desserter. En lavastensgrill har skaffats och den måste ju komma i användning säger Kjell Gustafsson.

På sätt och vis kan man tala om att det nu kommer en ny krog till Pargas centrum i och med att gästhamnen ligger centralt. Krogen har A-rättigheter och skiljer sig en hel del från hur det har sett ut här tidigare.

Gästhamnen i Pargas skiljer sig från många andra gästhamnar i Åboland i och med att den inte ligger ute vid någon farled utan folk måste söka sig in till den. Det betyder också att en stor del av besökarna inte är båtfolk utan kommer landvägen.

Pargas gästhamn
Pargas gästhamn Bild: Yle/Maud Stolpe pargas gästhamn

Stora renoveringar

Kjell Gustafsson berättar att han har gjort stora renoveringar och gästhamnen ska vara klar och öppna till Valborg.

En ny glasterass med upp- och nersänkbara väggar monteras i och med att vår sommar är det den är. På gården kommer det att finnas stora parasoll och nytt möblemang, och skyddsväggen mot toaletterna är förnyad.

Det här är det mest synliga utomhus, men innanför är så gott som allt i köket förnyat med gasgrillar, gasspis och lavastensgrill plus att alla andra maskiner är förnyade.

I den inre terassen är panelerna förnyade, golvet är utbytt i hela huset och alla möbler är nya.

Gästhamnen ägs av Pargas stad men renoveringen har Kjell Gustafsson själv bekostat. Han säger i alla fall att man måste våga satsa för annars vinner man ingenting.

Gästhamnen i Pargas
Gästhamnen i Pargas Gästhamnen i Pargas Bild: Yle/Maud Stolpe gästhamnen i pargas

Kjell Gustafsson säger att själva gästhamnens bryggor är i gott skick och det enda har anser kunde vara på ett annat sätt, är att bränsleförsäljningen gärna kunde höra till gästhamnen i stället för till en annan företagare.

Något annat har han just nu inte på sin önskelista, men i höst kanske det finns mera på den.

Under högsäsong räknar han med att kunna sysselsätta ungefär femton personer i och med att hamnen är öppen varje dag från morgon till kväll. Många av de anställda kommer att vara kombinerade kökshjälpar och hamnpersonal.

I gästhamnen finns vanlig gästhamnsservice och också en liten kiosk, men så finns ju en vanlig butik alldeles invid hamnen i Pargas.

Gustafsson planerar olika slags program och några veckoslut är redan fastslagna. Till exempel på forneldarnas natt ska Allan and the astronauts uppträda i gästhamnen.

Artikeln är 26.4.2016 kl.14.23 ändrad. Kjell heter Gustafsson, inte Gustavsson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland