Hoppa till huvudinnehåll

Nedskärningar syns i Åbos tandläkarkö

tandläkarstolen
800 personer ställer sig varje månad i Åbos tandläkarköer. tandläkarstolen Bild: Yle/Helena von Alfthan hammaslääkäriasema diana

Åbo kämpar med långa väntetider. Drygt 800 nya kunder ställer sig varje månad i kö till stadens tandvård. För att minska på trycket erbjuder man kunderna bland annat lördagstider.

- Folk kommer gärna på lördagar. Man slipper ta ledigt från jobbet, säger jourhavande tandläkare Katriina Salmivirta.

Sedan årsskiftet har Salmivirta avverkat fem lördagar på en av Åbos tandkliniker. Hon ser inget konstigt med att vara på jobb en lördag morgon.

- Butikerna får ha öppet, sjukhusen har öppet. Personalen anmäler sig frivilligt, och kunderna kommer gärna. Det passar alla.

I början av mars stod 3 544 personer i kö till stadens tandvård. Det betyder en väntetid på cirka 5 månader.

Från den privata mottagningen till den kommunala tandvården

Varje lördag besöker ungefär 100 kunder stadens tandkliniker.

Ledande övertandläkare i Åbo, Minna Kinnarinen, antar att många av de nya klienterna tidigare besökte privata mottagningar.

- Vi har ju många privata tandläkare i Åbo som nu går i pension, eller blir uppköpta av större privata mottagningar. Dessutom har FPA minskat på sitt understöd vilket betyder att det blir dyrare att gå hos privata tandläkare.

Personalen som ansvarar för tandvårdens lördagsöppet är alla frivilligt på jobb och har rätt till veckoslutstillägg. Kinnarinen anser att det är värt det.

- Fast vi har lite högre löner kostar det ungefär lika mycket som under vardagarna. Vi har ju betalat hyran och använder vår egen utrustning i alla fall. Det är svårt att säga vad det kostar.

Inget för Vasa eller Borgå

I Vasa och Borgå låter konceptet att ha öppet på en lördag onödigt.

- Att ha tandkliniken öppen på en lördag, det har vi inte ens funderat på. Våra tandläkare jobbar fem dagar i veckan. Är det nu sedan bättre att jobba på lördag och ha ledigt i veckan? frågar Borgås övertandläkare Sari Holmberg.

I Borgå är väntetiden för tillfället cirka 45 dagar.

I mars övergick Vasa från direkt bokning till kösystemet eftersom allt fler Vasabor numera behöver tandvård. Men enligt ledande överläkare Katri Palo är det inte aktuellt med lördagsöppet.

- Inte har vi det i Vasa, åtminstone inte just nu. Just nu har vi enbart jourmottagning på lördag.

För tillfället står ungefär 900 Vasabor i kö. Palo uppskattar att 100 nya personer kommer varje vecka.

Ifjol uppgav ledande övertandläkare Merja Auero i Helsingfors att de kommunala tandläkarköerna i huvudstadsregionen numera belastas av klienter som tidigare gick privat. Då stod 9 000 personer i kö till icke-brådskande tandläkarbesök.

Auero kunder inte nås för kommentarer om nuläget.

Lördagsbesöken i Åbo är inget fortlöpande arrangemang, utan man fattar beslut om det varje år. Lördagstandvården berör enbart icke-brådskande ärenden. Är man i behöv av akut hjälp kan man vända sig till den regionala jouren.