Hoppa till huvudinnehåll

Rattonyktra kör friskt omkring på mindre vägar

illustrerande bild på rattonykterhet
illustrerande bild på rattonykterhet Bild: Yle/Stefan Härus rattfylla

En toleranskultur florerar fortfarande i fråga om rattonykterhet på mindre vägar i glesbygden.

Vid Finska vägföreningen (Suomen Tieyhdistys) uppger man att det är mycket vanligt att föraren varit alkoholpåverkad i de fall då det skett en trafikolycka av något slag.

- Gammal allemansrätt har gjort det gällande att man får köra hemåt i onyktert tillstånd, säger föreningens privatvägsexpert Jaakko Rahja till Yle Uutiset.

Rahja bedömer att det i synnerhet är äldre män som susar omkring onyktra på sidovägar, även om bilister av alla åldrar och bägge könen förekommer bland de rattfyllerister som påträffas.

Enligt Rahja brukar grannar nog ha kontroll över vem det är som brukar köra full. Det är enligt honom en verklig utmaning att ingripa i detta utan att förstöra grannsämjan.

- Polisens resurser är ju begränsade.

Väglag ett bra forum för diskussion

Rahja föreslår att väglagen i vårt land modigt kunde ta tag i saken. På väglagsmöten kunde dylikt körbeteende diskuteras allmänt, och man kunde gemensamt bestämma att alkoholen inte hör hemma i trafiken.

Han förordar också hårdare metoder, det vill säga tekniska begränsningar i fordon för att få slut på det oönskade fenomenet.

- Det borde finnas alkolås i fordonen, säger Rahja.

Rattfyllerister utgör en risk förutom för sig själva även för medmänniskor. Den vanligaste typen av olycka är utkörning, men det har också hänt allvarliga olyckor där oskyldiga drabbats.

Ursprunglig artikel: Riina Kasurinen/Yle