Hoppa till huvudinnehåll

Två av tre nior klarar inte procenträkning

Procenträkning.
Procenträkning. Bild: Wikimedia commons. procenträkning

Två av tre nior klarar inte procenträkning, visar en undersökning som publiceras i dag. Det handlar om vardagsmatematik som att räkna ut vad en vara kostar efter rabatt.

Bakom undersökningen står statens ämbetsverk för utbildningsvärdering NCU och i undersökningen deltog närmare 5 000 elever från 140 skolor.

Förra veckan kom det fram att bland andra Finlands näringsliv EK oroar sig för ungdomarnas matematikkunskaper. I dag har vi fått svart på vitt på att det finns en del att fundera över.

Förstår inte reapriser

Det är vardagliga beräkningar i stil med: "Om en vara kostar 50 euro och du får 30 procents rabatt - vad kostar varan?" som orsakar dem som går ut grundskolan svårigheter.

- De klarar inte av att räkna ut det rabatterade priset, berättar utvärderingsexperten Sami Julin på NCU, och de vet inte om det lönar sig att slå till.

Inte heller problemlösning och huvudräkning är problemfritt för de finländska niorna.

- Varannan elev klarar av huvudräkning på en acceptabel nivå, konstaterar Sami Julin.

Finskspråkiga bättre på huvudräkning

Som en kuriositet kan vi nämna att de finskspråkiga eleverna är bättre än de svenskspråkiga på huvudräkning, medan de svenskspråkiga eleverna är bättre på problemlösning.

Pojkarna tror mera på sina matematikfärdigheter än flickorna. Trots det har flickorna har i medeltal 7,9 och pojkarna 7,5 i matematik på avgångsbetygen.