Hoppa till huvudinnehåll

Unga efterlyser förebilder med normala kroppsideal

tre pojkar lyfter tyngder i gym
Edvard, Sebastian och Liam går på gym fem gågner i veckan. "Jag upplever det fint att vara stor, muskulös och maskulin", säger Sebastian. tre pojkar lyfter tyngder i gym Bild: Nina Sederlöf/YLE styrketräning,Vikter (Styrketräning),kroppen (levande)

Osäkerheten som många ungdomar känner kring den egna kroppen, framför allt i de tidiga tonåren, kombinerat med rådande skönhetsideal och de sociala mediernas obegränsade publik, gör livet svårt för många unga.

Många unga försöker råda bukt med sin osäkerhet genom att försöka kontrollera eller förändra sin kropp, säger utvecklingspsykologen Rasmus Isomaa som är specialiserad på ätstörningar.

- Om jag ser ut på ett visst sätt, tränar mera och får mera lajks, då kan jag kontrollera min osäkerhet. Så här tänker många unga idag, säger Isomaa, som forskar kring ungas självbild.

Men tänk om ingen lajkar

De orealistiska idealen; den smala Barbie-midjan kombinerad med de stora brösten eller den muskulösa He-Mankroppen är inga nya fenomen säger Isomaa. Men möjligheten att få direkt feedback på sitt utseende av en till synes obegränsad publik, är nytt.

- Tidigare måste man gå till skolan för att visa upp sina nya kläder eller sin nya frisyr och det skedde för en ganska begränsad publik. Idag kan du lägga ut en bild på Instagram som får hundratals kommentarer. Och sen finns det ju den stora risken, tänk om ingen gillar eller kommenterar, säger Isomaa.

Jag jagade lajks, ju flera som såg mina bilder och gillade dem, desto bättre kändes det.― Tjej, 17 år.

Sminkade varje rast

Ett gäng gymnasieflickor minns sin högstadietid som ytterst utseendefixerad.

- På åttan och nian var vi jätteosäkra. Varje rast gick vi till toaletten för att sminka oss och spreja håret. Vi gick ut i -20 grader iklädda små toppar för att ta bilder på oss för att lägga på Instagram.

fem flickor sitter på trappa
Ida, Elin, Emma, Miranda och Karolina undrar varför alla modeller måste vara så smala. Det är onaturligt, anser de. fem flickor sitter på trappa Bild: Annika Sylvin-Reyter, Yle familjeliv

En stor del av livet kretsade kring de bilder som lades ut på sociala medier.

- Jag jagade lajks, ju flera som såg mina bilder och gillade dem, desto bättre kändes det.

Some skapar inte ätstörningar

Rasmus Isomaa säger att det inte finns någon forskning på hur sociala medier påverkar ungdomars självbild på längre sikt. Han tror inte att sociala medier i sig skapar ätstörningar men nog att de kan bidra till ett utökat kroppsmissnöje.

- Ungdomar i högstadieåldern börjar bli skickliga på att gissa sig till vad andra tänker. Man kan skifta perspektiv och fundera på vad man själv kan göra för att påverka andras åsikter och synsätt.

I samma tonårsperiod kan det kännas väldigt jobbigt att få uppmärksamhet eller att utsättas för andras bedömning.

- Pressen på ungdomar har säkert ökat i och med att fokus idag ligger så mycket på kroppen. Ångestrelaterade störningar som social fobi, ökar just i den här åldern, säger Isomaa.

“Det är svårt att veta vad man ska sträva efter”

Många ungdomar efterlyser vettiga förebilder med normala kroppsideal, så även 17-åriga Elin.

- Dagens kroppsideal är så onaturliga, men man förstår inte det. Alla får de här idealen inmatade i sitt huvud och för vissa blir det verklighet. Varför kan modellerna inte se ut som normala människor?

16-åriga Edvard, som tränar på gym fem gånger i veckan och är mån om sitt utseende håller med. Han anser att sociala medier och fitnessindustrin ger en helt fel bild över hur man ska se ut och vad man kan uppnå.

- Det är svårt att hitta bra idealbilder. Man blir så förvirrad av allting, Det är svårt att veta vad man ska sträva efter, säger han.

kvinna i konditionssal ser sin muskulösa kropp i spegeln
Det är populärt för både killar och tjejer att styrketräna och gå på gym. kvinna i konditionssal ser sin muskulösa kropp i spegeln Bild: Pixabay familjeliv,styrketräning,motionssalar,kroppen (levande)

Vad kan man som förälder göra om man märker att ens tonåring har en osund inställning till mat eller motion?

Utvecklingspsykologen Rasmus Isomaa anser att man som förälder ska se efter beteendeförändringar hos barnet. Faller kompisarna bort för att man hela tiden ska träna?

- Många föräldrar är nöjda när tonåringen äntligen, efter en period av att inte orka göra så mycket, börjar motionera. Men hur stor del av livet slukar tränandet? Ser man på mer traditionella ätstörningar gäller samma frågeställning; hur mycket upptar maten och ätandet? Det måste finnas balans i allt, säger Isomaa.

Om barnet plötsligt börjar träna mycket eller spenderar en stor del av sin fritid på gymmet, är det som förälder viktigt att vara med i processen från början, genom att diskutera och visa intresse.

- En ungdom som beter sig på det här sättet går omkring med stora frågor, säger Isomaa.

Läs också:
Jag trodde att Gud hatade mig när jag inte varlika snygg som andra

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP