Hoppa till huvudinnehåll

USA ger ut delar av hemlig rapport om 11/9

Brandmän i New York hedrar minnet av kolleger och andra som dödade i terrorattackerna den elfte september år 2011
Brandmän i New York hedrar minnet av kolleger och andra som dödades i terrorattackerna den elfte september år 2011 Brandmän i New York hedrar minnet av kolleger och andra som dödade i terrorattackerna den elfte september år 2011 Bild: EPA/JASON SZENES USA,11 september-attackerna

USA kommer sannolikt att offentliggjöra åtminstone delar av en hemlig 28 sidor lång rapport om Saudiarabiens roll i terrorattackerna den elfte september i USA.

Nyhetsbyrån AP citerar källor i Vita Huset som säger att man som bäst går igenom vilka delar av den hemligstämplade rapportens sidor som kan ges ut i offentligheten.

De 28 sidorna ingår i en över 800 sidor lång kongressutredning om terrorattackerna i New York och Washington år 2001. 15 av de 19 terrorister som utförde attackerna kom från Saudiarabien.

President Barack Obama har nu bett den nationella underrättelsechefen James Clapper att granska vilka delar av rapporten som kan ges ut.

- När det har gjorts så kommer det att ske en deklassificering som erbjuder mer information, säger presidentens biträdande nationella säkerhetsrådgivare Ben Rhodes.

Konflikten tillspetsas i kongressen

Sidorna, som hemligstämplades av president George Bush, förvaras i ett låst rum i kongressen och trycket att publicera dem har ökat under årens lopp.

Senaten debatterar som bäst ett lagförslag som kräver att hela rapporten publiceras.

Många kongressledamöter har också undertecknat en vädjan till Obama där man försäkrar att publiceringen inte skadar den nationella säkerheten eller relationerna till landets allierade Saudiarabien.

Kongressen överväger desstuom en lag som skulle göra det möjligt för anhöriga till de över 3 000 dödsoffren att stämma Saudiarabien.

Saudiarabien för sin del hotat att sälja amerikanska tillgångar för över 750 miljarder dollar om lagen träder i kraft.

Rapporten utpekar Saudiarabien

Ex-senatorn Bob Graham som delade på ordförandeskapet för utredningskommissionen, säger att rapporten riktar misstankar mot Saudiarabiens inblandning i terrordåden.

- Jag hoppas att man besluter att respektera det amerikanska folket och att rapporten ges ut, säger Graham.

- Den viktigaste frågan är om de 19 terroristerna utförde den sofistikerade komplotten ensamma eller om de fick stöd, tillägger den förre demokratiska senatorn från Florida.

Graham och andra medlemmar av kommissionen känner givetvis till innehållet men kan inte uttala sig om det i detalj.

Tim Roemer, dåvarande medlem av representanthuset som också tillhörde utredningskommissionen, har läst de 28 sidorna om Saudiarabien tre gånger.

- Där fanns ledtrådar. Där fanns anklagelser och vittnen som förhördes. Där fanns bevis om terroristerna och vem de träffade, säger demokraten Roemer.

Saudidiplomat hjälpte terrorister?

I offentligheten har det förekommit spekulationer bland annat om Fahad al Thumairy, en anställd vid Saudiarabiens konsulat i Los Angeles som skulle ha ordnat bostäder åt två av terroristerna.

Diplomaten Fahad al Thumairy fick inreseförbud till USA två år efter attackerna, eftersom han misstänktes för inblandning i terrordåd.

Det har också spekulerats i om medlemmar av landets kungahus gav finansiellt stöd åt terroristerna i något skede.

Saudiarabien har genom åren stött radikala fundamentalister i till exempel Syrien, Pakistan och Afghanistan.

Saudiarabien har avvisat alla beskyllningar och misstankar och sagt att man välkomnar publiceringen av den hemliga rapporten eftersom "det skulle ge Saudiarabien möjlighet att svara på alla beskyllningar på ett klart och trovärdigt sätt."

President Barack Obama träffade nyligen Saudiarabiens kung och kronprins, men det känsliga ärendet togs inte upp vid mötet enligt Obama.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes