Hoppa till huvudinnehåll

7841 vill bevara Åbolands sjukhus – adressen överräcktes på tisdagen

Sjukvårdsdistriktets styrelseordförande tar emot namninsamlingen.
Sjukvårdsdistriktets styrelseordförande tar emot namninsamlingen. Sjukvårdsdistriktets styrelseordförande tar emot namninsamlingen. Bild: Yle/Mattias Simonsen rädda åbolands sjukhus

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts styrelse fick inför sitt möte på tisdag ta emot namninsamlingen för bevarandet av Åbolands sjukhus. 7841 personer hade skrivit på adressen.

Styrelsen hade samlats för möte i T-sjukhuset i Åbo och i samband med det hade en delegation från de finlandssvenska pensionärsföreningarna samlat sig i aulan. Det var dags för att överräcka adressen för bevarandet av Åbolands sjukhus.

Efter att ha blivit mötta av sjukvårdsdistriktets styrelseordförande Piia Elo fick delegationen lämna över adressen.

I sitt tal till styrelsen påpekade delegationen att namninsamlingen utrycker patienternas vilja, vilket också är en del av distriktets Yksi sairaala-strategi.

Ytterligare betonade man att styrelsen i sitt beslut om att inte tillåta en renovering och utvidgning av Åbolands sjukhus inte beaktade användarkommunernas åsikter.

- Vi kräver att man inte i detta skede gör förhastade beslut gällande den svenska servicen i Egentliga Finland och gällande Åbolands sjukhus ställning som självständig enhet, å 7841 personers vägnar.

Namninsamling för bevarandet av Åbolands sjukhus.
Namninsamlingen. Namninsamling för bevarandet av Åbolands sjukhus. Bild: Yle / Mattias Simonsen Åbolands sjukhus,rädda åbolands sjukhus

Så avslutade delegationen sin adress på svenska. En finsk översättning följde och efter det var det dags för överlämningen av en tjock bunt papper fylld med knappt 8000 underteckningar - över hälften av befolkningen i Pargas.

Det var de finlandssvenska pensionärsföreningarna och äldreråden i Pargas och Kimitoön som var på plats för att räcka över namninsamlingen. Namnen hade samlats in under januari och februari.

Styrelseordförande Elo tog emot insamlingen, men försvarade styrelsens beslut från december.

- Vi vill trygga den svenskspråkiga servicen i regionen och vi anser att den nuvarande modellen inte är den bästa för att göra det, sade Elo till delegationen efter överräckningen.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Piia Elo.
Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Piia Elo tog emot namninsamlingen. Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts styrelseordförande Piia Elo. Bild: Yle / Mattias Simonsen piia elo

Elo betonade istället vikten av specialvård, som man enligt den nya modellen skulle trygga också på svenska. Men hon påpekade också att inga beslut är gjutna i betong.

- Det sade vi också då vi gjorde beslutet i styrelsen, säger Elo.

Pensionärsombudsman Mona Lehtonen är en av dem som hållit i trådarna under namninsamlingens gång och hoppas nu på att adressen leder till konkreta åtgärder från styrelsens sida.

- Nu märker de i alla fall att invånarna är på alerten och följer med vad som händer. Man kan inte bara sitta inne i korridorerna och göra beslut utan man måste lyssna på invånarna, säger Lehtonen.

Pensionärsombudsman Mona Lehtonen.
Mona Lehtonen hoppas på att styrelsen påverkas av namninsamlingen. Pensionärsombudsman Mona Lehtonen. Bild: Yle / Mattias Simonsen mona lehtonen

Hur fortsätter arbetet härifrån?

- Det beror på hur besluten ser ut i distriktet. Nu har vi i alla fall nått en etapp då vi lämnade in namninsamlingen, konstaterar Lehtonen.

Men kommer då en namninsamling med 8 000 personers underteckningar att leda till konkreta åtgärder, styrelseordförande Piia Elo?

- Vi förstår att människor är oroade. Vi arbetar alltid utgående från att alla ska ha det bra, säger Elo.

Läs också