Hoppa till huvudinnehåll

Banknätverket Swift medger nya cyberbrott

Swifts logotyp under en branschmässa i Dubai 2013.
Swifts logotyp under en branschmässa i Dubai 2013. Bild: EPA/ALI HAIDER EPA/ALI HAIDER Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication,banker,cybersäkerhet,Cyberhot

Det världsomspännande banknätverket Swift som banker använder för att överföra miljarder dollar per dag, varnar sina kunder för den ökade risken för cyberbrott och dataintrång.

Swift medger samtidigt i ett konfidentiellt meddelande till kunderna att det har förekommit flera fall av "cyberincidenter" som inte har kommit ut i offentligheten.

Det är sedan tidigare känt att 81 miljoner dollar som tillhörde centralbanken i Bangladesh, stals från ett konto från den federala banken i New York genom att ändra Swifts mjukvara så att transaktionen var möjlig och inte kunde upptäckas.

- Swift är medvetet om ett antal cyberincidenter där fientliga insider eller angripare utifrån har lyckats utnyttja Swifts meddelanden från finansinstitutioner, skriver företaget i ett budskap till sina kunder som nyhetsbyrån Reuters har fått tag på.

Inga detaljer om brott avslöjas

Varningen identifierade inga offer eller värdet på eventuella förluster från brott som inte har tillkännagetts tidigare.

Swift har bekräftat att meddelandet är äkta men vill inte kommentera närmare.

Swift hade några timmar tidigare uppgraderat säkerheten för mjukvara som banker använder för att komma åt nätverket.

Uppgraderingen gjordes efter att hackare hade stulit pengar av Bangladesh centralbank.

Varnar kunder

Samma metod som användes vid stölden kan användas även framledes varnar, nätverkets talesman Natasha Deran.

- Kunder bör göra sitt yttersta för att skydda sig mot detta, säger Deran.

Swift eller Society of Worldwide Interbank Financial Telecommunication är ett världsomspännande kooperativ som ägs av 3 000 finansinstitutioner.

11 000 banker, börshus och andra finansiella institutioner använder telekommunikationsnätverket för finansiella transaktioner världen över.