Hoppa till huvudinnehåll

Charlotte Kalla lämnar landslaget: ”Jag vill prova något nytt”

Charlotte Kalla, 2015.
Charlotte Kalla tränar på egen hand inför Lahtis. Charlotte Kalla, 2015. Bild: All Over Press Charlotte Kalla

Sveriges skidlandslag står utan sin största stjärna inför nästa vinter. Charlotte Kalla bryter med landslagets träningsgrupp för att träna på egen hand.

Den dubbla OS-guldmedaljören och världsmästaren väljer ett annorlunda upplägg inför nästa vinters VM i Lahtis, där hon försvarar ett guld, ett silver och två brons från hemmaspåren i Falun 2015.

– Jag vill prova något nytt i min karriär. Efter tio år i landslaget är jag nu redo att göra förändringar och följa ett upplägg jag har stark tro på, säger Kalla i ett pressmeddelande.

– Jag tror att resultatet av samarbetet med min personliga tränare Magnus Ingesson blir bättre om vi kontinuerligt kan träffas för uppföljning, planering och teknikarbete.

Det var i torsdags som Ingesson gav grönt ljus efter att ha fått klartecken om tjänsteledighet från sitt polisjobb.

– Det var med glädje han ringde och meddelade det under min semester i Portugal. Det har varit mycket övervägande men till slut har jag fattat ett beslut som känns väldigt rätt för mig, säger Kalla till Radiosporten.

Besvikelse i landslaget

Charlotte Kalla är övertygad om att hon som 28-åring var i behov av nya impulser för att nå utveckling. I landslagsledningen tog man emot beskedet med besvikelse, men även förståelse.

– Vi stödjer henne i den satsning hon känner själv att hon vill göra. Alla vill ha en Charlotte Kalla i bästa form till vintern och är det ett eget upplägg som krävs får vi bara respektera att hon väljer det. Tillsammans ska vi sälja oss dyrt i Lahtis, säger längdchefen Johan Sares.

Charlotte Kalla, 2015.
Charlotte Kalla, 2015. Bild: All Over Press Charlotte Kalla

Kalla fortsätter tävla för Sverige, men kommer att träna på egen hand inför tävlingssäsongen. Under förra säsongen var Kalla inblandad i ett bråk med damtränaren Mattias Persson, som nu lämnat sitt uppdrag.

– Det har varit en god dialog mellan Charlotte och svenska skidförbundet. Exakt vad vi har pratat om tänker jag inte gå in på. Det håller vi internt. Det här är beslutet som Charlotte valt att ta, säger förbundskaptenen Rikard Grip till Expressen.

Norsk chef: Väldigt synd

I Norge har man erfarenhet att ett liknande upplägg, då Petter Northug i flera års tid tränat utanför landslaget. Den norska sportchefen Vidar Löfshus anser ändå att Kalla gör fel.

– Det var inte bra, säger Löfshus till Expressen. Hon har haft en svår säsong. Jag står ju på utsidan och har inte den insynen, men jag har förstått det som att hon har haft svårt att anpassa sig till upplägget i landslaget.

– Det är väldigt synd för svensk längdsport och det är väldigt synd för internationell längdsport, för jag tror inte att hon kommer att bli bättre av att gå ur landslaget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport