Hoppa till huvudinnehåll

"Det är aldrig för sent att be om förlåtelse för mobbning"

Tobias Zilliacus har skrivit en thriller om mobbning.

- Det måste finnas massor av människor som har minnen av mobbning, säger Tobias Zilliacus. Så vanligt är det.

- Jag tror att det aldrig är för sent att be om förlåtelse om man mobbat någon - inte ens om det har gått en mycket lång tid sedan det skedde.

Tobias Zilliacus har skrivit pjäsen Det du minns, som ursprungligen var en enaktare skriven för Reko-projektet, som utvecklar nyskriven dramatik.

Nu har pjäsen blivit ett hörspel och han berättar att det innebar en del ändringar i texten eftersom det är mycket som uttrycks genom fysisk handling på scenen och måste få ett annat uttryck i radion. Pjäsen berättar om ett möte två vuxna män emellan och svåra minnen från barndomen.

- Vi väljer ibland vad vi minns och hur vi minns det. Vi kan ju inte välja att förtränga svåra minnen, men ofta kan vi försköna vår egen roll i händelser från förr.

- Denhär pjäsen baserar sig på verkliga händelser som har hänt i min barndom . Den är ändå inte självbiografisk utan jag berättar om händelser som jag hört om.

Tobias Zilliacus, som kanske är mest känd som skådespelare, säger att han nu fått mersmak för att skriva och gärna skulle fortsätta med det som en motvikt till skådespelandet.

Det du minns
Ett hörspel, en rysare om mobbning av Tobias Zilliacus. I rollerna: Sampo Sarkola och Carl Alm. Regi: Camilla Thelestam. Ljuddesign: Niko Ingman.

Radioteatern i Radio Vega 1.5 kl 15.03 och på Arenan.

Läs också