Hoppa till huvudinnehåll

Förbundspennan: Samarbete ger resultat

David Andberg.
David Andberg hyllar samarbetet. David Andberg. Bild: FSI david andberg

Under de senaste veckorna har föreningar inom Finlands Svenska Skidförbund (FSS) träffats och diskuterat om hur vi vill att den finlandssvenska längdskidåkningen skall fungera i fortsättningen.

En överväldigande majoritet var av den åsikten att samarbete är något viktigt för att vi, trots kortare vintrar och trots tidsbrist, vill att sporten skall fortsätta att existera också i framtiden.

Avundsjuka och missunnsamhet, på individnivå men också i grupp, förening, kommun eller land, hör till några av de mest vanliga problem som står i vägen för utveckling. Istället för att jobba med det man själv har och vara nöjd, så sneglar man på andra och förminskar sig själv. Detta ges som en ursäkt för att inte ta tag i de utmaningar man själv har utan hellre välja att tala om orättvisa förhållanden.

Jag är glad för att dessa träffar genomsyrades av gemensamt intresse för samarbete. Alla kan inte göra allt, men tillsammans kan vi göra mera. Vi behöver mera samarbete över föreningsgränserna, vi behöver mera samarbete över kommungränserna, vi behöver mera samarbete över grengränserna och sist men inte minst, behöver vi mera samarbete över språkgränserna.

När vi märker att samarbete ger mera än vad det tar, så vinner alla på det. Detta kunde tillämpas på de flesta idrottsgrenar men också på samhället i stort. Jag är glad över att man inom skidåkningen insett detta. Detta ger hopp för att vi som idrottsgren och förbund inte bara överlever, utan också trivs i framtiden.

Några goda exempel på detta är när arrangörsföreningen för FSS mästerskapstävlingar i vintras en vecka innan meddelade att tävlingarna måste ställas in eller flyttas på grund av snöbrist. På några dagar gick tre föreningar ihop och ordnade tävlingarna tillsammans.

Ett annat gott exempel är skidföreningarna i södra Finland som gått ihop i ett projekt där de vill satsa på att ge unga blivande skidåkare möjligheten att träna tillsammans oberoende föreningstillhörighet. Vi behöver mera samarbete och inte mindre.

David Andberg
Ombudsman, FSS

Läs också

Nyligen publicerat - Sport