Hoppa till huvudinnehåll

"Ingen idé att be om tilläggstid för Borgå bb"

Moder med nyfött barn
Moder med nyfött barn Bild: Yle/Stefan Paavola bb på borgå sjukhus

Det lönar sig inte att ansöka om tilläggslov för förlossningsverksamheten på Borgå sjukhus. Det säger Aki Lindén, vd för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt i tidningen Uusimaa på tisdagen. Bb-aktivist Mikaela Nylander tycker att Lindéns utlåtande är märkligt.

Enligt Lindén kommer Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt knappast att ansöka om ett nytt tilläggslov för förlossningsavdelningen.

Det officiella beslutet om att stänga Borgå bb fattas först i höst. Enligt Lindén funderar redan en arbetsgrupp på vad förlossningsavdelningens lokaler ska användas till i framtiden.

Social- och hälsovårdsministeriet har indikerat att det inte ens lönar sig att ansöka om tilläggstid för bb, säger Lindén i tidningen.

Det nuvarande tilläggslovet går ut i slutet av i år.

"Man kan inte resonera så"

Aki Lindén uttal om att inte ansöka om tilläggslov väcker frågor hos riksdagsledamot och lokalpolitiker Mikaela Nylander (SFP) som aktivt har jobbat för att bevara förlossningarna i Borgå.

- Det är ett märkligt resonemang han för. Man kan inte resonera som så att man inte skulle lämna in en ansökan om tilläggstid. Lindén har en skyldighet både gentemot sina medlemskommuner mot oss som tror på Borgå bb, säger Nylander.

Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus
Skylt för förlossningsavdelningen i Borgå Sjukhus Bild: Yle/Stefan Paavola förlossning

Det är en annan sak ifall ministeriet gör en annan bedömning och inte beviljar ytterligare tid för Borgå förlossningsavdelning.

- Jag förstår inte varför man inte skulle kämpa till det bittra slutet.

Skärpt lagstiftning

Mikaela Nylander talade med ministeriets tjänsteman förra veckan och vet att lagstiftningen kommer att skärpas.

- Lagstiftningen kommer på utlåtanderond till kommunerna och samkommunerna i början på maj och där kan finnas andra paragrafer och stadgande som kan göra det svårt för oss. Men jag tycker att vi inte kan ge upp hoppet innan vi har sett den nya lagstiftningen.

Nylander säger också att det kan hända att sjukvårdsdistriktets direktör Aki Lindén är medveten om vad som är på gång och att det är därför han anser att det inte är någon idé att be om tilläggstid.

Kan man få Lindén att ändra åsikt?

- Först måste vi se den nya lagstiftningen och vad den innehåller. Sedan ska vi sätta in en ny växel och börja bearbeta styrelsemedlemmarna för det var det som gav resultat förra gången vi kämpade.

Nylander säger att Lindén ställde sig negativt till att ansöka om undantag redan för två år sedan.

- Det var HNS styrelse som fattade det beslutet, så det vi måste göra nu är att jobba på bred front med styrelsemedlemmarna.

Läs också