Hoppa till huvudinnehåll

Johanna Dikert: Kroppshetsen börjar hemma

Johanna Dikert, med Yle logo
Johanna Dikert. Johanna Dikert, med Yle logo Bild: joppe dikert

Skyll inte på sociala medier. En mamma eller pappa som klagar på att hen är för tjock är en hundra gånger värre förebild än alla världens bloggare.

Jag är 16 år gammal och står och kollar mig i spegeln för jag har just skaffat ett par nya jeans. Mamma kommer in i rummet. Hon tittar på mig och säger med kärleksfull röst; “om en pojke på riktigt tycker om en, så spelar det ingen roll hur stor rumpa du har”.

Jag förstod inte varifrån den kommentaren kom. Det fanns ingen potentiell “pojke” som kanske tyckte att min röv var för stor, och JAG tyckte inte att min röv var stor, i alla fall inte tills då.

Kroppshetsen börjar hemma.

En mamma eller pappa som klagar på att hen är för tjock är en hundra gånger värre förebild än alla världens bloggare. Som barn är våra största förebilder föräldrarna och det är där vi söker bekräftelse. Föräldrar som sitter med ett kokt ägg och en halv burk tonfisk vid middagsbordet för att det är deras “fastedag” då de kör 5:2 dieten, där har vi den ultimata triggern för ett barns ätstörning.

Står du och klämmer på din mage och ojar och vojar dig över att du borde banta, så är det kanske inte så konstigt om ditt barn får en osund relation till sin egen kropp.
Hur du som vuxen pratar om din egen kropp, om andras kroppar och om din barns kropp påverkar ditt barn mer än alla underklädsreklamer i världen.

Sluta berätta för unga hur vackra, stiliga och starka de är. Beröm dem istället för att de kämpar i skolan, står upp för sina vänner, vågar säga ifrån, för att de är roliga och modiga.

Kroppshetsen börjar hemma. Kroppstryggheten kan också börja där.

P.S. Det finns ingenting som en FÖR stor rumpa.