Hoppa till huvudinnehåll

Lovisas kärnkraftverk lärde sig av Tjernobyl

kärnkraftverket i lovisa 25.04.16
Kärnkraftverket på Hästholmen är omringat av vatten och Lovisabornas båtar ligger förtöjda vid stranden intill. kärnkraftverket i lovisa 25.04.16 Bild: Yle/Stefan Härus Lovisa,reaktor

På Hästholmens kärnkraftverk lärde sig personalen mycket av olyckan i Tjernobyl. För Lovisaborna är det egna kärnkraftverket en vardaglig sak.

Magnus Halin är gruppchef för erfarenhetsåterföring och säkerhetskultur på Fortum. Han jobbade för företaget redan för trettio år sedan då kärnkraftverksolyckan i Tjernobyl inträffade.

- Dagen då det hände befann jag mig antagligen på vår sommarstuga i Ingå. Först ett par dagar senare hörde jag om det på TV:n, fast då trodde de i Forsmark i Sverige att de hade en läcka där eftersom de mätte radioaktivitet, säger Halin.

Tjernobyl låg långt borta

De närmaste dagarna hörde han mera om olyckan i TV, tidningar och radio. Han fick del av det skedda genom de samma kanaler som de flesta finländare.

Magnus Halin, gruppchef på Fortum.
Magnus Halin intervjuades i God morgon Östnyland den 26 april. Magnus Halin, gruppchef på Fortum. Bild: Yle / Hanna Othman magnus halin,Hästholmen, Östergötland,Fortum

Han säger att han inte var rädd då han hörde om olyckan. Det skedda var så långt bort. Istället fascinerades han av de naturvetenskapliga aspekterna i olyckan.

Två år efter Tjernobyl började Magnus Halin jobba på Hästholmen. Han säger att personalen talade om olyckan och om det som hänt, men det var ur ett tekniskt perspektiv.

- Vi funderade förstås på vilka förbättringar vi kan göra på vårt kraftverk för att undvika en liknande situation. Vi lärde oss massor av Tjernobyl. Det pratas idag mycket om säkerhetskultur, ett begrepp som uppstod efter olyckan.

Lovisageneratorernas framtid är öppen

Magnus Halin säger att det är svårt att svara på frågan om det kommer att finnas ett kärnkraftverk i Lovisa i framtiden.

- Det är fast i så många faktorer. Staden behöver någon sorts industri och arbetsplatser. Ett kärnkraftverk är en möjlighet.

Halin är inte orolig för en ny kärnkraftverksolycka. Han säger att det statistiskt sätt troligen kommer att hända igen, men samtidigt jobbar energibolagen hela tiden med att utveckla säkerheten.

Kärnkraftsenergi redan i 39 år

Kärnkraftverket i Lovisa var den första av sitt slag i Finland. Den första reaktorn togs i bruk redan 1977. Halin har bott i staden i 28 år, men säger att kärnkraftverket inte är något man talar om lovisabor emellan.

- Alla vet att det finns här, och den har någon sorts inverkan på ekonomin och gatubilden. Men inte är det något man är rädd för, utan förhåller sig ganska sakligt till det.