Hoppa till huvudinnehåll

Ökat antal papperslösa oroar Åbopolisen

Två syriska kvinnliga flyktingar.
Asylsökande som fått avslag på sin ansökan men som vägrar lämna landet kan bli papperslösa. Två syriska kvinnliga flyktingar. Bild: EPA/FREDRIK VON ERICHSEN anonym asylsökande

Polisen i Egentliga Finland oroar sig för ett växande antal så kallade papperslösa personer i Åboregionen.

Personer som har fått avslag på sin asylansökan kan ännu ansöka om uppehållstillstånd hos polisen med motiveringen att man inte kan lämna landet. Ett giltigt förhinder kan till exempel vara att man har drabbats av en sjukdom som gör det omöjligt att resa hem.

Åbopolisen har fått ta emot flera sådana ansökningar under våren, och gett avslag på tio ansökningar.

Stephan Sundqvist vid Åbopolisen säger att ansökningarna har avslagits eftersom det inte har funnits någon annan motivering än att personen inte vill åka tillbaka. Det räcker inte, förklarar Sundqvist.

Kommisarie Stephan Sundqvist
Stephan Sundqvist är överkommissarie vid Åbopolisen. Kommisarie Stephan Sundqvist Bild: Yle/Nina Bergman kommisarie stephan sundqvist

Personer som har fått avslag på en sådan ansökan men som fortfarande vägrar lämna landet blir i praktiken papperslös. Det gäller framför allt personer från Irak, eftersom de inte kan utvisas med tvång ur Finland.

Sundqvist förklarar att personer från Irak som vägrar lämna landet frivilligt inte kan utvisas med tvång eftersom myndigheterna i Irak inte tar emot sådana personer.

Papperslösa saknar rättigheter

En papperslös person har inte rätt till socialbidrag eller bostad i Finland, ifall personen bor vid en flyktingförläggning så upphör rätten mat och husrum vid förläggningen.

I takt med att Migrationsverket fattar fler asylbeslut så finns det en klar risk för att antalet papperslösa personer kommer att öka kraftigt menar Sundqvist.

Han säger att polisen oroligt följer med hur situationen utvecklar sig eftersom en papperslös person inte har rätt att arbeta i Finland. Men på något sätt kommer de att försörja sig, frågan är bara hur, konstaterar Sundqvist.