Hoppa till huvudinnehåll

Rödlistade manater fick komma tillbaka till naturen

Internationella naturvårdsunionen har på sin rödlista över hotade arter klassat manaterna i Sydamerika som sårbara. Deras antal kan minska med en tredjedel under de tre kommande generationerna.

En grupp biologer hjälpte tre utrotningshotade manater tillbaka till Amazonfloden på fredagen. Djuren hade vårdats på ett center som tillhör en naturskyddsförening efter att manaterna räddats från en jägare.

Manaterna namngavs också av deras räddare: Suni, Tamshi och Rita. Från centret transporterades de med en båt till en sjö i ett naturreservat, där de sedan släpptes fria.

Manaterna hotas av jakt, klimatförändringen och att deras levnadsområden försvinner och har därför klassats som en sårbar art av den Internationella naturvårdsunionen.

Dåliga på att försvara sig

Under de tre kommande generationerna kan mängden manater minska med en tredjedel. Under slutet av 1970-talet fanns det uppskattningsvis 10 000 Sydamerikanska manater, men man vet inte hur många det finns i dag. Man tror ändå att antalet minskar.

Manaterna kan inte heller försvara sig på något bra sätt vilket gör dem till en enkel fångst för jägarna även om manaterna kan väga upp till 600 kilogram. Manaterna blir antingen uppätna eller så blir de husdjur som hålls i fångenskap.

Manaterna Suni, Tamshi och Rita som släpptes tillbaka till naturen blev försedda med radiosändare så att forskarna kan följa med deras rörelser och hur de klarar sig.

Manaterna är särskilt viktiga för ekosystemet vid Amazonasområdet eftersom de äter flodväxter och på så sätt håller vattnet klart. Då kan även fiskarna, grodorna och insekterna klara sig bättre.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes