Hoppa till huvudinnehåll

Säpo i beredskapsläge på grund av hot

Säkerhetspolisen.
Säkerhetspolisen. Bild: Säkerhetspolisen säpo

Säkerhetspolisen och Nationella operativa avdelningen i Sverige har gått in i beredskapsläge på grund av information som kommit in, skriver svenska medier.

Säpos presskommentator Simon Brynert säger att man arbetar intensivt med att bedöma informationen. Han säger att man inte har kunnat avfärda informationen.

Informationen handlar enligt Expressens källor om att sju eller åtta IS-terrorister tagit sig till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm. Informationen kommer från den irakiska säkerhetstjänsten. Aftonbladet rapporterade tidigare att det rörde sig om ett terrorhot mot Sverige.

Hotnivån oförändrad

Hotnivån i Sverige påverkas inte av informationen. Hotnivån höjdes till en trea på den femgradiga skalan hösten 2010. Det betyder att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

Brynert säger att det relativt ofta förekommer att Säpo får in uppgifter på liknande sätt som i det här fallet. Han säger att informationen ibland är osäker och ibland mer eller mindre konkret.

Säpo har uppgifter om att omkring 300 personer har rest från Sverige för att strida i Syrien. Av dem har omkring 130 personer har återvänt. De anses kunna utgöra ett hot och hålls därför under uppsikt av Säpo.

Nationella operativa avdelningen inriktar och leder polisverksamheten i Sverige nationellt och internationellt.