Hoppa till huvudinnehåll

Uppdaterad lagstiftning behövs gällande nödinkvartering

tiggare utanför järnväggstationen i Helsingfors
Frågan om nödinkvartering måste lösas före nästa vinter. Arkivbild. tiggare utanför järnväggstationen i Helsingfors Bild: Yle/Josefine Janhonen helsingfors järnvägsstation,Helsingfors centralstation

Helsingfors stadsstyrelse godkände i måndags ett svar till biträdande justitieombudsmannen om nödinkvartering i Helsingfors.

Bakgrunden till ärendet är de klagomål som har lämnats in till JO gällande incidenten med romer som blev utan härbärge under de smällkalla nätterna förra vintern.

Stadsstyrelsen lade fram ett förslag till svar redan under sitt förra möte, men det bordlades. I det första svarsförslaget konstaterades det att staden inte handlat fel i fallet om nödinkvartering för romerna.

På måndagens möte i stadsstyrelsen gjorde man svaret mera neutralt och tog bort bedömningarna om staden handlat rätt eller fel.

"Liknande situationer får inte uppstå"

Marcus Rantala från SFP säger att när biträdande justitieombudsmannen gett sitt utlåtande kommer man i stadsstyrelsen ta itu med det politiska.

- Vi måste bedöma hur vi ska ta itu med de här sakerna och se till att liknande situationer inte uppstår igen, att ingen tvingas vara ute i minus 25 grader, säger Rantala.

Rantala menar också att de regler som nu finns gällande nödinkvarteringen borde uppdateras.

- Nu ska alla genomgå en individuell bedömning [för att få nödinkvartering], men hur gör du det sent en natt när det är minus 25? Det stämmer inte riktigt överens med verkligheten och den situation vi har i Helsingfors i dag, säger Rantala.

I den svarskompromiss som hade jobbats fram mellan partierna i stadsstyrelsen skrev också in att man vill uppdatera arbetssätten inom staden före nästa vinter.

Mera samarbete kan vara lösningen

Ett sätt att underlätta arbetet är att samarbeta mera med föreningar och organisationer.

- Staden kunde kanske ordna kompanjonskap med tredje sektorn, säger Rantala.

Han menar att det finns mycket som kunde förbättras, oavsett vad biträdande justitieombudsmannen säger i sitt utlåtande.

Vad händer om JO prickar staden?

- Då är det klart att vi rättar oss enligt JO:s krav. Är det så att en prickning kommer, kräver det nog också lagstifningsåtgärder och ministeriet måste skynda till åtgärder. Vi har en räcka av problem här som beror på hål i lagstiftningen där man inte tagit i beaktande att Europas säkert mest utsatta minoritetsgrupp kommer till Helsingfors för att söka bättre inkomst.