Hoppa till huvudinnehåll

Vegetarianism allt populärare bland Vasas unga

Ida och Venla i Borgaregatans skola äter lunch.
Ida och Venla i Borgaregatans skola äter lunch. Ida och Venla i Borgaregatans skola äter lunch. Bild: Yle/Emely Bendtsen nyhetsskolan,skolmat

I Vasas skolor har andelen vegetarianer ökat under det senaste året. Trenden märks speciellt mycket av i Vasa övningsskolas gymnasium där var femte elev nu antingen är vegetarian eller vegan.

I början av läsåret var endast ett fåtal elever i Vasa Övningsskolas gymnasium vegetarianer, men nu har fler ungdomar slutat äta kött och kön till vegedisken blir längre och längre för var dag.

Ungdomarna som valt vegetariska alternativ är nästan uteslutande flickor.

Trenden börjar också sakta men säkert märkas av i andra skolor. I Vasa stads gymnasieskolor finns ett tiotal elever som äter vegetarisk alternativt vegansk mat.

Högstadierna har ändå fortsättningsvis bara 4-5 vegetarianer per skola. Även i Vasa övningsskolas högstadium är bara några få elever vegetarianer.

Skolbespisning.
Skolbespisning. Bild: Yle/Emely Bendtsen skolbespisning,Skolmatt

Hälsa först, sedan ideologi

Ida och Venla från Borgaregatans skola har också märkt av trenden och Venla har själv slutat äta rött kött. Hon säger att de bakomliggande orsakerna var hälsofördelarna och att kött helt enkelt inte är aptitretande längre när hon tänker på djurens situation.

När Alexandra Björkholm kom till Övningsskolans gymnasium förra hösten var hon den enda veganen i skolan. Nu har också andra hoppat på trenden och blivit veganer och Alexandra är glad över att se förändringen.

Också kompisen Matilda Knutar är vegan och båda säger att den huvudsakliga orsaken var hälsan. De etiska skälen kom senare. Till detta säger båda att youtube och dokumentärer om köttindustrin och djurens situation spelade en stor roll.

- Efter ett tag glömde jag mina gamla sätt att tänka kring djurens situation och jag började undra hur jag alls kan ha tänkt som jag gjorde förr, säger Alexandra.

Båda har också märkt att i takt med att vegetarianismen och veganismen ökat har också attityden mot dessa ändrats och att omgivningen börjat inse att man inte behöver vara någon extremist för att vara vegan.

- Många blir också veganer av hälsoskäl, påpekar Matilda.

Det är ändå viktigt att komma ihåg att en hälsosam vegetarisk kost är svår att upprätthålla och att man måste vara väldigt noga med att få i sig alla nödvändiga vitaminer och proteiner. Om man väljer en helt vegetarisk kost kan man bli tvungen att äta diverse kosttillskott för att undvika trötthet och andra hälsoeffekter.

Pojken mot strömmen

Ungdomarna som valt vegetariska alternativ är nästan uteslutande flickor. Elias Berglund är en av de få pojkar bland Vasa övningskolas gymnasiums 50 vegetarianer.

- Det kanske inte upplevs så macho att vara vegetarian, funderar Elias.

Elias blev vegetarian för ungefär ett år sedan efter att ha sett diverse dokumentärer om köttindustrin och anser att hans vegetariska livsstil går bra, “det fungerar bra” säger han och fortsätter, “det finns många alternativ och den vegetariska skolmaten är god”.

Majoriteten av eleverna äter ändå den vanliga skolmaten och många av vegetarianerna äter också vanlig kost hemma.

Meny i Vasas skolor
Meny i Vasas skolor Bild: Yle/Emely Bendtsen skolmat,meny

Emely Bendtsen och Adam Högnäs Stefánsson, Vasa övningsskolas gymnasium
Den här texten är skriven av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan