Hoppa till huvudinnehåll

Vill du sommarprata i år?

badstrand och en flaska lemonad invid en picknickkorg
Badstrand och en flaska lemonad invid en picknickkorg badstrand och en flaska lemonad invid en picknickkorg Bild: YLE picknick,strandliv

Vill du bli en av Vegas sommarpratare? Du behöver inte vara känd, tvärtom är det en fördel om du är en riktig doldis. Huvudsaken är att du har en historia att berätta. Din historia behöver inte vara olidligt spännande eller grymt sorglig, men ju intressantare berättelse du har, desto större är chansen att du blir lyssnarnas sommarpratare 2016.

Det är lätt som en plätt att vara med i vår tävling.

I tio år har du haft möjlighet att lyssna på Vegas sommarpratare. De flesta av våra sommarpratare är mer eller mindre kända finlandssvenskar som också brukar höras i andra program och sammanhang. Men de senaste åren har vi också vikt en plats för lyssnarnas sommarpratare. Kanske du är årets?

mikrofon och en affisch där det frågas om du är lyssnarnas sommarpratare 2016
mikrofon och en affisch där det frågas om du är lyssnarnas sommarpratare 2016 Bild: YLE lyssnarnas sommarpratare 2016
Spela in din inledning på en smarttelefon och skicka ljudfilen till sommarpratare@yle.fi.

Det är lätt som en plätt att vara med i vår tävling, som utmynnar i en publikomröstning. En del förberedelser krävs det förstås. Tävlingen går ut på att du ska ha inledningen till ditt tilltänkta sommarprat klart för dig. Efter det läser du in din inledning. Du kan till exempel spela in din inledning på en smarttelefon och skicka ljudfilen till sommarpratare@yle.fi eller så kan du ringa till vår telefonsvarare, 09-1480 3789, för att läsa in början på ditt sommarprat.

Du kan också ringa till vår telefonsvarare, 09-1480 3789, för att läsa in början på ditt sommarprat.

Några råd på vägen: Inledningen ska vara kort, men väcka intresse. Pang på rödbetan alltså. Börja med något riktigt roligt, dramatiskt eller känslosamt. Var ändå ärlig. Rövarhistorier håller inte i slutändan. Skriv ner din inledning, men försök sedan att läsa texten så att den inte låter uppläst. Träna några gånger, det brukar löna sig.

Tävlingens första delmoment pågår till och med tisdagen den 17 maj klockan 16.00.

Bland de förslag som kommer in väljer redaktionen ut fem finalister. Efter det blir det en publikomröstning som pågår till lördagen den 28.5 kl 23.59. Håll utkik efter omröstningen på svenska.yle.fi.

Tisdagen den 31.5 utser vi lyssnarnas sommarpratare 2016. Kanske det är du!

P.S. I fjol blev omröstningen så jämn att vi beslöt att utse två vinnare. Lyssnarnas sommarpratare 2015 var Minna Leigh och Lotta Storbacka. I fall du vill lyssna och få inspiration. Lycka till!


Nyligen publicerat - Vega