Hoppa till huvudinnehåll

Bjørgen och Johaug chockade över Kallas beslut: ”Det är ju inte 1 april”

Marit Björgen, Therese Johaug och Charlotte Kalla, VM i Falun 2015.
Marit Bjørgen (t.v.), Therese Johaug och Charlotte Kalla känner varandra väl. Marit Björgen, Therese Johaug och Charlotte Kalla, VM i Falun 2015. Bild: All Over Press Marit Bjørgen,Therese Johaug,Charlotte Kalla

Den svenska skidstjärnan Charlotte Kallas val att bryta med Sveriges landslag väcker förvåning i Norge.

Den dubbla OS-guldmedaljören och världsmästaren Kalla meddelade på tisdagen att hon stiger åt sidan från landslagsverksamheten för att träna på egen hand inför nästa vinter.

Beslutet togs emot med besvikelse i den svenska landslagsledningen – och i Norge väcker Kallas val stor förvåning hos konkurrenterna Marit Bjørgen och Therese Johaug.

– Jag blev ganska chockad när jag läste det. Jag tänkte att det är ju inte 1 april, så jag blev väldigt överraskad över att hon gjorde det, men hon kanske behöver ny motivation, säger Johaug till norska P4.

– Det kom lite som en chock, fortsätter Bjørgen. Det är svårt att veta hela bakgrunden till vad som ligger bakom det, men det är säkert ett val hon tänkt länge på. Det var överraskande, helt klart.

”Det blir spännande”

Trots att Kalla under träningssäsongen lämnar landslaget kommer hon även i fortsättningen att tävla i de blågula färgerna. Och norskorna tror på en stark Charlotte Kalla nästa säsong.

– Charlotte har varit med i gamet länge och vet vad som måste till för att prestera på den högsta nivån, så hon kommer nog vara med och kämpa om pallplatserna nästa år också, säger Bjørgen.

– Jag hoppas hon lyckas med det, konstaterar Johaug. Jag vill Charlotte allt väl och om hon känner att hon blir bättre av detta, så måste hon få lov att köra sitt eget upplägg. Det blir spännande.

Marit Björgen, Therese Johaug och Charlotte Kalla, VM i Falun 2015.
Trion Bjørgen, Johaug och Kalla på pallen efter 30 kilometer i VM i Falun förra vintern. Marit Björgen, Therese Johaug och Charlotte Kalla, VM i Falun 2015. Bild: All Over Press Marit Bjørgen,Therese Johaug,Charlotte Kalla

I Norge har herrsidans stora profil Petter Northug tränat utanför landslaget i flera års tid, men Bjørgen vill inte gå Northugs eller Kallas väg.

– Nej, jag tror faktiskt laget gjort mig till en bättre skidåkare. Det är kanske just det som varit vår styrka och som gjort att vi håller den nivå vi gör, att så många pushar varandra framåt, menar den sjufaldiga olympiska mästaren.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport