Hoppa till huvudinnehåll

Bönderna byggde upp Porkala efter parentesen

Man som kör en traktor i Porkala efter återkomsten.
En låda bakpå traktorn ökade transportmöjligheterna i en tid då kommunikationerna i Porkala var näst intill obefintliga. Man som kör en traktor i Porkala efter återkomsten. Bild: Svante Lindroth Porkala,igormuseet,Degerby,Ingå

När snön smälte våren 1956 inleddes en era av tungt kroppsarbete för Porkalaborna. Då kom det fram hur förstört området hade blivit under de tolv år som området var en sovjetisk militärbas.

Återkomsten till hembygden blev inte lätt för Porkalaborna. Under Porkalaparentesen hade det bott fyra gånger fler människor i Porkala och förstörelsen var fruktansvärd.

Hur återuppbyggandet av Porkala gick till visas upp i Igormuseets nya utställning i Degerby, Ingå.

Åkern full med metallrör

Bilderna och berättelserna beskriver en period av väldigt tungt arbete. Det fanns mycket spår i marken av den militärbas som Sovjetunionen hade upprätthållit i Porkala.

En del var mer oförklarliga än andra.

- Jag har pratat med en jordbrukare vars åker var proppfull med metallrör. Varför vet man inte, säger Lena Selén, en av eldsjälarna bakom Igormuseet.

Motorsågar på en utställning.
Johan-Henrik Karells motorsåg årsmodell 1956 (till höger) var betydligt större och tyngre än de årsmodeller som i dag är i bruk. Motorsågar på en utställning. Bild: Lena Selén motorsågar,degerby igor,Degerby,Ingå

I Porkala fanns över 500 olika bunkrar som alla sprängdes när Sovjetunionen lämnade området. Det fanns också spår av pansarvagnar.

- På utställningen visar vi en fruktansvärt tung kätting med vilken man drog upp metallskrot och stenar ur marken, säger Selén.

Degerby vackert tack vare hårt jobb

Utställningen är en hyllning till alla de Degerbybönder som röjde upp skog och mark. Jordbrukarna röjde upp eländet i snabb takt och berömdes för att de var så duktiga. Redan första hösten efter återkomsten kunde man skörda på många håll.

- Degerby är så fint som det är i dag tack vare en stor insats av jordbrukarna.

En röjkrok som ställs ut på Igormuseet i Degerby.
Röjkroken var i flitig användning för att avlägsna stolpar, stenar och metallskrot ur åkrarna. En röjkrok som ställs ut på Igormuseet i Degerby. Bild: Karl-Göran Karlsson röjkrok,Degerby,Ingå

Utställningen Blandade känslor visar också upp vardagen i Degerby och Porkala efter återkomsten. En annan del av utställningen målar upp läget på andra sidan Finska viken.

- Vi var i princip fria. Vi hukade för Sovjetunionen men inte på samma sätt som på södra sidan av Finska viken. Där gick man i ständig skräck för att bli angiven, berättar Lena Selén.

Material från rysk Facebookgrupp

Igormuseet har också fått hjälp att bygga upp utställningen via Facebook. Museet har fått hjälp av en praktikant från Ukraina som lyckats hitta en rysk Facebookgrupp där personer som bott i Porkala berättar om sina upplevelser och delar sina bilder.

- Vi har fått nytt material därifrån. Vi har bara använt en del i år och en del ska vi använda nästa år.

Karl-Göran Karlsson visar upp en blå kaffekanna.
Karl-Göran Karlsson var med som 14-åring när hemgården Grefvas i Degerby skulle röjas och spritköket och petromaxen var ett måste. Karl-Göran Karlsson visar upp en blå kaffekanna. Bild: Lena Selén degerby igor,Ingå,Degerby

Det är full rulle på Igormuseet just nu. Museet har aldrig haft en så fullbokad säsong som den här våren. Museet har så många grupper på kommande att det är svårt att hitta lediga tider för nya grupper som vill komma på besök.

Lena Selén tror att det är jubileumsåret som gör utställningen så populär. I år är det 60 år sedan Porkalaborna fick återvända till sin hemtrakt.