Hoppa till huvudinnehåll

Flytt till Esbo ledde till personalbrist i nytt brännskadecenter

Nyrenoverade jourutrymmen på Jorvs sjukhus. Överläkare Jyrki Vuola förevisar brännskadecentret.
Överläkare Jyrki Vuola förevisar en splitterny säng för brännskadepatienter i januari när brännskadecentret nyss öppnat. Nyrenoverade jourutrymmen på Jorvs sjukhus. Överläkare Jyrki Vuola förevisar brännskadecentret. Bild: Yle/Johanna Minkkinen jyrki vuola

Efter flytten till Esbo sade många specialutbildade sjukskötare på brännskadecentret upp sig. Sjukskötarnas arbetsresor blev för besvärliga.

Just nu har vi en stor brist på sjukskötare.― Överläkare Jyrki Vuola

I januari flyttade HUCS brännskadecenter från Tölö i Helsingfors till nya och mer ändamålsenliga utrymmen i en tillbyggnad till Jorvs sjukhus.

Nu lider brännskadecentret av en allvarlig personalbrist.

- Just nu har vi en stor brist på sjukskötare. I två enheter har vi 70 sjukskötare när vi borde ha minst 10 sjukskötare fler, säger överläkare Jyrki Vuola på HUCS brännskadecenter.

Närmare hälften av sårskötarna bytte jobb när enheten flyttade till en annan stad.― Överläkare Jyrki Vuola

Personalbristen har sitt ursprung i flytten från Tölö i Helsingfors till Esbo, där brännskadecentret har nya utrymmen i en tillbyggnad till Jorvs sjukhus.

- Närmare hälften av brännskadecentrets ytterst kunniga sårskötare bytte jobb efter att enheten flyttade till en helt annan stad, alldeles av praktiska skäl. De kunde inte jobba här, säger överläkare Vuola.

Resursbrist leder till stress och långa dagar för personalen

Patienter med brännskador behöver långvarig vård. En patient med 50-procentig brännskada kan behöva intensivvård i 10 veckor. Efter det måste patienten dessutom vårdas på bäddavdelning i flera veckor.

Varje patient behöver mycket vård och tillsyn. Resursbristen belastar de sjukskötare som jobbar på brännskadecentret.

- Om vi har många patienter och det finns svåra fall bland dem så kan de andra patienternas väntetider bli långa. Vi prutar inte på vårdens kvalitet. Det leder också till att sjukskötarnas dagar blir långa och visst leder det också till en del stress, säger sjukskötare Katriina Andersson.

Det är inte helt lätt att rekrytera nya sjukskötare till brännskadecentret. Det tar minst två år för sjukskötarna att specialisera sig på skötsel av brännskador.

Jukka Sinervä /Yle

Läs mera:

Nya Jorv bjuder på framtidens lösningar

När tillbyggnaden vid Jorvs sjukhus öppnar ska de som besöker jouren få träffa läkare inom tio minuter. I dag kan det ta upp till femtio minuter.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen