Hoppa till huvudinnehåll

Hål, slitage och tjälskador på centralidrottsplan i Borgå

Skador på centralidrottsplanen i Borgå
Slitaget på centralidrottsplanen är påtagligt Skador på centralidrottsplanen i Borgå Bild: Lars Fagerholm dåligt idrottsunderlag

Centralidrottsplanen i Borgå är i dåligt skick. Nu finns preliminära planer på att renovera beläggningen.

Ordförande för Akilles friidrottssektion, Lars Fagerholm säger att den röda beläggningen borde ha förnyats för länge sedan.

Hål i marken på centralidrottsplanen i Borgå
Hål i planen kan skada idrottarna Hål i marken på centralidrottsplanen i Borgå Bild: Lars Fagerholm hål på centralidrottsplanen, dåligt underlag

- Beläggningen är på många ställen i bedrövligt skick. Borgå centralidrottsplan fick senast ny beläggning i början av nittiotalet och en renovering borde ske ungefär vart tionde år, säger Fagerholm.

Det finns hål i beläggningen speciellt vid hopplatsen för längd och tresteg. Södra änden har så svåra tjälskador att det inte går att använda dem, menar Fagerholm.

Skador i hoppbanan i Borgå centralidrottsplan
Hoppbanorna på Borgå centralidrottsplan är undermåliga. Skador i hoppbanan i Borgå centralidrottsplan Bild: Lars Fagerholm centralidrottsplan i borgå

Löpbanorna i användning

- Själva löpbanorna använder vi flitigt, säger Lars Fagerholm. Visserligen har de ytskador men grunderna är i bra skick. Annars försöker vi använda de delar av planen som går att använda. Men läget är nog rätt kritiskt med alla hål. Våra juniorer riskerar vricka sina vrister på planen just nu, säger han.

Löpbanan på centralidrottsplanen i Borgå
Löpbanorna är slitna men kan användas Löpbanan på centralidrottsplanen i Borgå Bild: Lars Fagerholm centralidrottsplan i borgå, idrottsplan, löparbanor

Löfte om renovering

Tidigare i år närmade sig föreningarna Borgå Akilles och Porvoon Urheilijat Borgå stads ledning med en rapport om läget på centralidrottsplanen och dess dåliga skick. Fagerholm upplever att det finns förståelse bland beslutsfattarna.

- Vi har fått ett preliminärt löfte om att planen ska renoveras och iståndsättas till sommaren 2017. Det skulle vara riktigt passligt eftersom vi blivit anförtrodda äran att arrangera SFI-mästerskapen den sommaren. Jag hoppas verkligen planen håller sträck, säger Lars Fagerholm.