Hoppa till huvudinnehåll

Karlebykandidater fick ingen information om nyval

Stadsdirektörsvalet i Karleby 2016 måste göras om.
Stadsdirektörsvalet i Karleby 2016 måste göras om. Stadsdirektörsvalet i Karleby 2016 måste göras om. Bild: Yle/Juha Kemppainen val (samhälleliga händelser),stadsdirektör,Karleby

Karleby stad har inte informerat stadsdirektörskandidaterna Tuomas Aho och Sabah Samaletdin om att valet ogiltigförklarats och att det är nyval på måndag.

Aho och Samaletdin säger att de fick läsa om det i media.

Endast Stina Mattila som valdes till stadsdirektör fick meddelande av staden om att fullmäktige går till nytt val på måndag. Stadsstyrelsens ordförande Veikko Laitila ringde upp Mattila för att hon lämnat ett ringbud på hans telefonsvarare, därför blev hon informerad.

Enligt Laitila hade staden inte informerat någon om att valet ogiltigförklarats. Staden kommer nu att skicka ut ett brev till alla kandidater.

Bristande information

Laitila anser inte att staden brustit vad det gäller informationen, men Samlingspartiets Pekka Nurmi kritiserar starkt förfaringssättet.

- Föreställ dig den situationen att någon av de andra kandidaterna blir valda på måndag. De är inte ens medvetna om att det blir nyval, säger Nurmi.

Aho överväger att dra sig ur

Tuomas Aho uppger att han överväger att dra tillbaka sin ansökan. Staden var senast i kontakt med honom när de per textmeddelande informerade Aho om att han inte blev vald.

Det var Yle som informerade Sabah Samaletdin om att det blir ett nytt val. Samaletdin ser det nya valet som närmast en formalitet. Därför har han inte heller funderat på att dra tillbaka sin ansökan.

- Som jag uppfattat saken kommer staden i praktiken att enhälligt välja Mattila. Det är min bild av det hela, därför har jag inte funderat på att dra tillbaka min ansökan. Men låt mig nu tänka över saken i två sekunder, säger Samaletdin.

Alla kandidater valbara

Stadsstyrelsens ordförande Veikko Laitila har vädjat till fullmäktigeledmöterna att de ska ge sitt stöd till Stina Mattila på måndag. Men fullmäktigeledamot Roy Sabel (SDP) säger att han inte fått någon sådan vädjan.

- Ingen har vädjat till mig om vem jag ska rösta på. Och Laitila är styrelseordförande, han styr inte över fullmäktige, säger Sabel.

Enligt Sabel är valet inte på något sätt ännu avgjort.

- Fullmäktige kan göra ett enhälligt val men om någon fordrar sluten omröstning, då blir det så. Alla kandidater är valbara också på måndag, säger Sabel.

Artikeln uppdaterad den 27.4 klockan 18.45

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten