Hoppa till huvudinnehåll

Lukko gör jättekap från TPS: ”Vill se hur högt jag kan nå”

Lauri Tukonen, TPS, hösten 2015.
Lauri Tukonen lämnar TPS. Lauri Tukonen, TPS, hösten 2015. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Lauri Tukonen

I höstas hörde han till ishockeyligans allra bästa spelare. I våras var hela karriären i vågskålen efter en smäll i huvudet. Nu flyttar Lauri Tukonen till västkustkonkurrenten.

Lauri Tukonen toppade poängligan med 18 poäng (9+9) på de 18 första omgångarna. Men den 27 oktober tog det roliga slut.

TPS-anfallaren tacklades medvetslös av JYP:s Jani Tuppurainen, som senare stängdes av i fyra matcher.

Tukonen, 29, återvände aldrig till spel under den gångna säsongen och frågetecken restes om huvudskadan överhuvudtaget skulle tillåta ishockey igen.

Det gör den – men inte i TPS. Tukonen har nämligen skrivit på ett treårigt kontrakt med västkustkonkurrenten Lukko, som han representerade åren 2009-2014.

Lauri Tukonen efter huvudskadan, hösten 2015.
Lauri Tukonen skadade sig svårt efter en tackling i ryggen i oktober. Lauri Tukonen efter huvudskadan, hösten 2015. Bild: Jari Pekkarinen / All Over Press Lauri Tukonen

– Det känns fint att återvända. Jag har känt (tränaren) Juha Vuori sedan början av 2000-talet och vet att Juhas sätt att jobba både utvecklar spelarna och ger resultat, säger Tukonen i ett pressmeddelande.

– Det finns en fin chans att nå framgång i Raumo och på samma sätt kan jag se hur högt jag kan nå som toppidrottare. Jag vill få reda på vilken nivå jag kan nå upp till.

Tukonen intygar att han är i skick igen, och Lukkos chefstränare Vuori tar med öppna armar tillbaka sin gamla bekantning.

– Tukonen är en toppspelare och väldigt viktig för Lukko. Han har en stark Lukkobakgrund och vet precis vart han kommer, konstaterar Vuori.

Hytönen tillbaka i Jyväskylä

FM-ligakollegan JYP har i sin tur publicerat åtta kontrakt för nästa säsong. Den mest namnstarka spelaren är Juha-Pekka Hytönen, som tecknat under ett fyraårigt avtal.

Hytönen har spelat de tre senaste säsongerna i Lausanne i den schweiziska ligan, där han stått för 83 poäng (35+48) på 138 matcher.

Juha-Pekka Hytönen, landslaget, april 2015.
Landslagsmeriterade Juha-Pekka Hytönen gör comeback i JYP. Juha-Pekka Hytönen, landslaget, april 2015. Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press Juha-Pekka Hytönen

Den 34-årige centern har spelat tre VM-turneringar för Finland och var lagkapten i JYP då klubben vann FM-guld åren 2009 och 2012.

– Det finns få centrar i ligan som gör 40 poäng per säsong och försvarar lika bra som Hytönen. Han har en förmåga att limma ihop femman och göra spelarna runtomkring sig bättre, säger JYP:s sportchef Jukka Holtari i ett pressmeddelande.

De övriga spelarna som skrivit på för JYP är: Antti Suomela (Blues), Juuso Vainio (Blues), Micke Saari (Blues), Robert Rooba (Hermes), Kai Lehtinen (SaPKo), Juha Uotila (VIK Västerås), Arttu Likola (JYP-Akatemia) och Riku Tiainen (JYP-Akatemia).

Läs också

Nyligen publicerat - Sport