Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkte hjärnan bakom Parisattackerna utlämnad

Salah Abdeslam.
Salah Abdeslam. Bild: Frankrikes polismyndighet. salah abdeslam

Den misstänkte Paristerroristen Salah Abdeslam utlämnades i morse från Belgien till Frankrike där där franska åklagare kommer att presentera åtalspunkterna mot honom.

Abdeslam greps den 18 mars i stadsdelen Molenbeek i Bryssel. Då hade han varit på rymmen i fyra månader efter Parisattackerna.

Han ska ha erkänt att han ordnade logistiken kring terrorattentaten i Paris. Dessutom skulle han utföra ett självmordsattentat vid idrottsarenan Stade de France, men backade ur i sista stund.

Den enda överlevande

Salah Abdeslam tros vara den enda gärningsman som överlevde dåden i Paris i november 2015. Attackerna krävde 130 människors liv. Den terroristcell som planerade attentaten bestod antagligen av tio personer.

Abdeslam misstänks också ha kopplingar till några av gärningsmännen bakom terrordåden i Bryssel i mars. I dem dog 32 personer.

Abdeslam är född i Belgien men fransk medborgare.

 • Bra utgångsläge för Ilkka Herola – eftermiddagens skidmoment kan bli en nagelbitare

  Finländaren går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

  Skidmomentet i nordisk kombination kan ur finländsk synvinkel bjuda på spänning och framgång. Jarl Magnus Riiber är trea efter backmomentet och gäller som klar förhandsfavorit, men bakom honom är det i allra högsta grad öppet. Ilkka Herola, som är en duktig skidåkare, fick till ett bra hopp och går ut som 15:e man, en halv minut efter täten.

 • THL: 236 nya coronafall i Finland

  Flest fall i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

  Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 236 nya coronafall på söndagen. Största delen, 125 fall, har konstaterats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

 • Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

  Moskva brukar normalt inte missa en chans att kritisera USA.

  Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Läs också