Hoppa till huvudinnehåll

Nordea får stryk i bankutredning

Nordeas kontor
Nordeas kontor Bild: YLE/Stella Brunberg Nordea,nordea logo

Lojaliteten mot Nordea sviktar, visar Yles bankundersökning. Orsaken är avslöjandena om skatteparadisen, säger man på Taloustutkimus som gjort undersökningen.

De flesta som överväger byte av bank gör det för att få bättre förmåner, men nästan lika många meddelar den senaste tidens diskussion om skatteparadis som orsak.

Taloustutkimus har intervjuat drygt 1 100 finländare om deras lojalitet mot och förtroende för sin bank. Undersökningen visar att sex procent har bytt bank under den gångna månaden och var fjärde har övervägt att göra det.

Sju av tio är lojala kunder och har inte tänkt byta penninginrättning, visar undersökningen..

Panamapappren spökar

Yle nyheter beställde enkäten efter att avslöjanden från Panama där banker varit aktiva vid skatteplanering och till och med vid eventuell skatteflykt. Fyra av tio som bytt eller övervägt att byta bank säger att Panamapappren är orsaken .

- De här avslöjandena har drabbat framförallt Nordea, säger forskningschef Juho Rahkonen vid Taloustutkimus.

För äldre generationer är moraliska frågor viktigare än för yngre

Den här undersökningen visar också att ju äldre personen är, desto avogare inställd var hen till skatteparadis. Mer än hälften av de 65 plussare som övervägde bankbyte svarade som orsak avslöjandena om skatteparadis.

- För äldre generationer är moraliska frågor viktigare än för yngre, analyserar Rahkonen.

- Finländarna är i regel mycket lojala gentemot sin bank, men vår undersökning visar att Nordeakundernas lojalitet sviktar för tillfället , säger Rahkonen.

Finanskoncernen Nordea presenterar sin kvartalsrapport i dag.