Hoppa till huvudinnehåll

Nordkalk åtalas nu för fem år gammal dödsolycka i Sverige

Nordkalks gruva i Pargas. Bild: Yle/Lotta Sundström limberget

Nordkalk åtalas för en kalkugnsolycka som resulterade i ett dödsfall i företagets anläggning i Luleå. Det rapporterar svensk media på onsdag.

Tidningen Dagens Arbete rapporterar att Nordkalk samt en tidigare arbetsledare åtalas för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åtalet inkom till tingsrätten i Luleå på onsdagen.

Olyckan skedde år 2011, då två arbetare brännskadades svårt, varav en dog och den andre fick skador för livet.

Totalt sju personer träffades av den heta massan och ångan som slungades ut ur ugnen.

Enligt TT yrkar kammaråklagare Stig Andersson vid riksenheten för arbetsmiljö- och miljömål också på att företaget ska böta 3,5 miljoner kronor – ungefär 380 000 euro.

"Vi ser mycket allvarligt på det inträffade"

Nordkalk publicerade på onsdagen ett pressmeddelande om åtalet på sina hemsidor.

- Vi kommer nu att gå igenom åtalet och utveckla vår talan, närmast genom yttrande till tingsrätten och därefter i kommande rättegång. Innan ansvarsfrågan är avgjord kan vi inte kommentera olyckan vidare, skriver Nordkalk.

- Men, vi beklagar djupt olyckan och de konsekvenser den medfört för alla inblandade och deras anhöriga. Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och har lagt ner mycket tid och kraft på att internt utreda orsaken och vidta åtgärder för att förhindra att en liknande olycka inträffar igen. Det är beklagligt för alla inblandade att utredningen tagit så lång tid. Vi hoppas nu att ansvarsfrågan kan avgöras en gång för alla, för att underlätta för alla att kunna gå vidare, fortsätter Nordkalk som även poängterar att företaget haft stort fokus på arbetsplatssäkerheten sedan många år tillbaka.

Enligt svensk media är det ännu oklart när rättegången kan hållas.

Artikeln uppdaterad kl. 19:19, antalet personer som skadades i olyckan rättat.