Hoppa till huvudinnehåll

OECD: Brexit kostar britterna en månadslön per år

OECD:s generalsekreterare Angel Gurria
OECD:s chef Ángel Gurría är kritisk till bitternas Brexit-iver. OECD:s generalsekreterare Angel Gurria Bild: EPA/BERND VON JUTRCZENKA angel gurria,OECD

Organisationen för ekonomisk utveckling och samarbete OECD bedömer i rapport om ett brittiskt utträde ur EU (Brexit) att det kommer att kosta brittiska arbetstagare en månadslön per år.

Den ekonomiska tillväxten i Storbritannien blir lägre utanför EU än inom unionen, bedömer OECD, en samarbetsorganisation för 34 rika länder. Enligt OECD, kommer tillväxten att sjunka med tre procent fram till år 2020 och ytterligare med fem procent fram till år 2030.

OECD:s generalsekreterare Ángel Gurría anser att Brexit skulle vara ett ”dåligt beslut” och han är överraskad att britterna ens överväger det alternativet.

- Brexit är som en skatt. Det motsvarar i grova drag att man missar en månads lön inom fyra år och sedan fortsätter det fram till 2030. Den skatten tvingas britterna betala i fortsättningen, sade han till BBC.

Inget bättre handelsavtal utanför EU

Bedömningen om lägre tillväxt utanför EU bygger på antagandet att britterna inte kan få ett handelsavtal som är bättre än vad de skulle ha tillsammans med européerna, sade Gurría.

- Det här är inte önsketänkande, som vi tror att Brexitlägret i många fall har antagit. Det finns absolut ingen orsak varför ni kunde få en bättre handelsöverenskommelse än den ni har nu och ingen orsak varför ni skulle få ett bättre investeringsavtal.

Ángel Gurría har lett OECD sedan 2005 och han har tidigare deltagit i förhandlingarna om det nordamerikanska frihandelsavtalet NAFTA för den mexikanska regeringens räkning.

- Vår slutsats är entydig. Storbritannien är mycket starkare som en del av Europa och Europa är mycket starkare med Storbritannien som drivande kraft. Det finns ingen fördel av Brexit, bara kostnader som kan undvikas, sade OECD-chefen i ett tal i London.

Kritik mot OECD

Stödet för Brexit har ökat den senaste tiden enligt två opinionsundersökningar som publicerades den här veckan. Vädjanden från USA:s president Barack Obama tycks inte ha haft en bestående effekt.

Inom de kampanjer som driver på ett utträde har OECD:s bedömning fått hård kritik. Ekonomen Andrew Lillico från ”Leave”-kampanjen säger att antagandet att Storbritannien inte kunde få fram nya handelsavtal innan 2020 är helt absurt.

- En av de viktigaste orsakerna för oss att lämna EU är för att vi ska få fram nya handelsavtal med resten av världen, med Japan, Australien och andra länder, sade Lillico till BBC.

Källor: BBC, Reuters, The Guardian

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi