Hoppa till huvudinnehåll

Pentagon: Färre intresserade av att strida för IS

En kurdisk soldat med sin hund
En kurdisk soldat med sin hund Bild: EPA/SEDAT SUNA ypg

Mängden utlänningar som tagit sig till Syrien och Irak för att kriga för terrornätverket IS har sjunkit avsevärt under det senaste året, uppger USA:s försvarshögkvarter Pentagon.

För ett år sedan anslöt sig mellan 1 500 och 2 000 personer per månad till IS. I dag handlar det om omkring 200 personer per månad - det vill säga en tiondel av vad det var som mest, sade generalmajor Peter Gersten vid det amerikanska flygvapnet under en presskonferens på tisdagen.

Samtidigt ökar också antalet personer som rymmer från IS-trupper.

- Vi ser nu att deras stridsmoral håller på att vittra sönder och vi ser deras oförmåga att strida, sa Gersten.

Han sade ändå inte något om hur stor IS-styrkan är i dagens läge. USA:s utrikeministerium gör bedömningen att IS stridande styrka är mindre än någonsin sedan gruppen utlyste sitt ”kalifat” i Syrien och Irak för två åt sedan.

Tidigare uppskattningar som gjorts talar om att IS har mellan 20 000 och 35 000 personer som strider för organisationen.

Förstörda pengar och försvårad oljehandel

Det verkar som att det är ren och skär ekonomi som delvis ligger bakom IS bakslag. Kontanter till ett värde av mellan 500 och över 700 miljoner euro har förstörts i 20 flygangrepp mot IS ”banker”.

Generalmajor Gersten kommenterade ändå inte hur USA vet om hur mycket pengar som förstörts. Han sade ändå att omkring 150 miljoner dollar förstördes i en attack mot ett hus i irakiska Mosul.

Dessutom har organisationens oljeinkomster minskat i takt med koalitionen mot IS utfört flygangrepp mot IS oljeanläggningar och transportrutter.

Det är oklart hur stor krigskassa IS har, men det finns uppskattningar om att det som mest rört sig om omkring två miljarder euro.

IS har samlat ihop pengar med att införa skatter på de områden organisationen kontrollerar, olika typer av handel samt genom bidrag från sympatisörer.