Hoppa till huvudinnehåll

"Skuggor" fick pröva på drömyrket

Arbete med tomatplantor
Heidi Rajalin jobbar med tomatplantor tillsammans med Elisabeth Kvikant-Hagman. Arbete med tomatplantor Bild: Yle / Mathias Gustafsson tomatplantor

Sex personer med funktionsnedsättning fick jobba med sitt drömyrke i Borgå, då den internationella skuggdagen ordnades. Kårkulla i Borgå stod för arrangemanget i Östnyland.

- Tanken är att folk med handikapp av något slag i en dags tid ska få jobba med något de själva har valt, sitt favorityrke helt enkelt, berättar Elisabeth Kvikant-Hagman, arbetskonsulent på Kårkulla samkommun.

- Intresset för det hela är nog stort, men tyvärr har vi inte kapacitet att utföra det här mera utbrett här i vår regionen, säger hon. Vi är bara två stycken som kan åka runt och handleda, fortsätter Kvikant-Hagman.

Heidi vill bli trädgårdsmästare

På Blomsterhuset i Borgå jobbar Heidi Rajalin handledd av Elisabeth Kvikant-Hagman.

- Jag sätter stödkäppar på tomatplantor. Det har varit roligt så här långt. Jag tyckte att trädgårdmästare är intressant som yrke, menar Heidi Rajalin.

Barbro Lindroos i Blomsterhuset
Barbro Lindroos har erfarenhet av personal med funktionsnedsättning. Barbro Lindroos i Blomsterhuset Bild: Yle / Mathias Gustafsson blomsterhuset i borgå

Blomsterhuset tar gärna emot extra hjälp

- Vi välkomnar gärna all hjälp vi kan få, berättar Barbro Lindroos som äger Blomsterhuset i Borgå. Vi har faktiskt ett par personer på jobb här dagligen med handikapp så vi är vana vid det, fortsätter hon.

Blomsterhuset i Borgå
Blomsterhuset i Borgå deltog i jobshadowday. Blomsterhuset i Borgå Bild: Yle / Mathias Gustafsson blomsterhuset i borgå

Företag kunde vara bättre på att anställa

- Företagen skulle gärna få se folk med handikapp som en större resurs, anser Elisabeth Kvikant-Hagman från Kårkulla samkommun. Vi borde också bli bättre på att få ut budskapet om våra klienter.

- En av tanken med den här skuggdagen är att företagen kanske skulle anställa någon på lite längre kontrakt också, fortsätter hon.

Ett internationellt projekt

Job shadow day, eller arbetsskuggdagen är ett europeiskt projekt där tanken är att personer med funktionsnedsättning ska få en chans att prova på jobben där de bor. Personer med funktionsnedsättning är helt kapabla att vara aktiva i arbetsvärlden om de inte överskuggades av sina specialbehov och det vill dagen också uppmärksamma.

Matias Rosvall på besök i Blomsterhuset
Yle Östnyland fick en egen skugga i Matias Rosvall. Matias Rosvall på besök i Blomsterhuset Bild: Yle / Mathias Gustafsson skuggdagen

Yle Östnylands skugga

Matias Rosvall följde med Yle Östnylands reporter under skuggdagen och han hade ingen erfarenhet av radioarbete från tidigare.

- Det är nytt och mycket intressant, säger Matias Rosvall. Jag valde radion när det en gång fanns den möjligheten, det har alltid intresserat mig. Jag hoppas kunna lära mig hur ni jobbar och få ut information om vad allt det här går ut på, fortsätter han.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland