Hoppa till huvudinnehåll

Sverige skriver ner flyktingprognosen

Asylsökande på väg med färja från Kiel i Tyskland till Sverige i november 2015
Asylsökande på väg med färja från Kiel i Tyskland till Sverige i november 2015 Asylsökande på väg med färja från Kiel i Tyskland till Sverige i november 2015 Bild: EPA/CARSTEN REHDER Sverige,asylsökande (process),flyktingar

Det svenska Migrationsverket sänker prognosen över hur många asylsökande som väntas komma till Sverige i år. Nu räknar man med ungefär 60 000 asylsökande som huvudscenario.

I den förra svenska prognosen som kom i början av februari räknade Migrationsverket med att upp till 140 000 asylsökande skulle komma till Sverige i år. För att kunna planera flyktingmottagningen utgick man ändå från siffran 100 000 som huvudscenario.

I den prognos som Migrationsverket presenterade på onsdagen räknar man med mellan 40 000 och 100 000 asylsökande i Sverige i år. Cirka 60 000 asylsökande är det nya huvudscenariot som man planerar efter.

Det är alltså en minskning på 40 000 personer i jämförelse med det tidigare huvudscenariot.

Idag kommer ungefär 500 asylsökande per vecka till Sverige och Migrationsverket räknar med att antalet ökar under andra halvan av året.

"Europa har blivit en hinderbana"

Det svenska Migrationsverkets operativa chef Mikael Ribbenvik konstaterar att lika många människor vill komma till Europa och Sverige som tidigare.

- Vi sänker siffrorna i prognosen, men det betyder inte att konflikterna har avmattats. Drivkrafterna finns kvar. Det här handlar om att det blivit sig svårare ta sig till och genom Europa, säger Ribbenvik till Sveriges radio.

Syriska flyktingbarn bakom taggtrådsstängsel i turkiskt flyktingläger nära Gaziantep 23.4.2016
Syriska flyktingbarn bakom taggtrådsstängsel i turkiskt flyktingläger nära Gaziantep 23.4.2016 Syriska flyktingbarn bakom taggtrådsstängsel i turkiskt flyktingläger nära Gaziantep 23.4.2016 Bild: EPA/SEDAT SUNA Turkiet,flyktingläger,Flyktingbarn,flyktingar,asylsökande (process),Gaziantep

Enligt Ribbenvik har de svenska ID- och gränskontrollerna påverkat läget. Aviserad skärpt svensk lagstiftning som träder i kraft i sommar kan också ha haft betydelse för det minskade antalet asylsökande, men de flesta asylsökande når inte Sveriges gränser längre.

- Europa har blivit en hinderbana. Det är ju både gränskontroller och fysiska hinder genom alla länder i Europa där man åkte igenom tidigare, säger Ribbenvik. Och så har vi då avtalet mellan EU och Turkiet som gör att betydligt färre människor tar sig över till de grekiska öarna, tillägger han.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har antalet migranter och flyktingar som tagit sig från Turkiet till Grekland minskat från 870 personer om dagen i mars till 130 om dagen i april.

Allt beror på politiska beslut

Vad gäller prognosens tillförlitlighet så säger Ribbenvik att allt beror på politiska beslut och hur kontrollåtgärderna håller i sig.

- Om allting ser ut som idag så är prognosen ganska tillförlitlig, säger Ribbenvik.

"Det så kallade beredskapsscenariot på 100 000 asylsökande är inte just nu det mest troliga alternativet, men kan inte heller räknas bort helt", skriver Migrationsverket i sin prognos.