Hoppa till huvudinnehåll

Anne Suominen: Toivakka kan inte fly sitt ansvar

Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter.
Anne Suominen arbetar för Svenska Yle Nyheter. Bild: Yle anne suominen

Först Berner, sedan Stubb och nu Toivakka. Regeringen Sipiläs ministrar har det svårt med skatteparadis, sanningen och nu också juridiken.

Det krävdes svart på vitt av riksdagsledamoten Timo Harakka innan minister Lenita Toivakka medgav att hon har gett vilseledande information i plenisalen. Hennes första reaktion då det begav sig i riksdagen för några dagar sedan var att det är Harakka som ljuger då han hävdar att hon har varit med om att grunda ett holdingbolag i Belgien för familjeföretaget.

Nu, då Harakka lagt fram fakta i Yle:s A-studio om vad aktiebolagslagen säger om hennes juridiska ansvar som styrelsemedlem i familjeföretaget, kvitterar hon sina tidigare uttalanden med en ursäkt. Hon har, anser hon, bara uttryckt sig otydligt.

Det låter lite som finansminister Alexander Stubbs ”sori vaan” efter fadäsen med förvaltarregistret i november. Stubb hävdade i plenisalen att 90 procent av remissinstanserna ställer sig positivt till regeringens lagförslag om registret men den rätta siffran var cirka 10 procent.

Stubb ansåg att de felaktiga uppgifterna om förvaltarregistret handlade om personligt hjärnsläpp medan Toivakka verkar se Harakkas tolkning av hennes delaktighet i familjeföretagets skatteplanering som hårklyveri.

Det får hon förstås tycka, och det kan det förstås också vara, men ministrar får gärna ha ett hum om sitt juridiska ansvar både i sitt politiska värv och i privata uppdrag. De ska också vara tydliga i vad de avser då de uttalar sig och hålla sig till sanningen.

Uppgifterna om Toivakkas styrelsemedlemskap och skatteplaneringsbolaget är ju i sig ingen nyhet, de var ute redan i fjol höstas, men hennes budskap nu är att hon så att säga ”bara har hängt med” och inte vetat någonting om den operativa verksamheten. Detta trots att styrelsen bara bestod av henne och hennes man.

Intresset för och medverkan i skatteplanering via utländska holdingbolag är för övrigt inte Lenita Toivakkas ensamrätt.

Också kommunikationsminister Anne Berner har varit i blåsväder men hon har, veterligen, åtminstone inte vilselett vare sig riksdagen eller journalister då hon har ställts mot väggen. Berner har suttit i styrelsen i ett holdingbolag i skatteparadiset Luxemburg och medgav det utan omsvep då saken uppdagades i fjol. Berner lämnade styrelsen då hon utsågs till minister i Sipiläs regering.

Sipilä själv har för övrigt inget samröre med skatteparadis, åtminstone inte vad vi vet. Hans förmögenhet ligger, väl dold visserligen men helt lagligt, i ett så kallat försäkringsskal i Nordea Private Capital. Vad sedan Nordea har sysslat med på andra fronter i skatteparadisens värld är en annan femma.

PS. Den som vill läsa mer om Lenita Toivakkas familjeföretag och holdingbolaget kan bekanta sig med Yle Uutisets utförliga artikel från november.