Hoppa till huvudinnehåll

Arbete och integration går hand i hand

Två anställda i en lagerbyggnad.
Arkivbild. Två anställda i en lagerbyggnad. Bild: All Over Press jobb,Jobb (musikstycke),arbete,lager (byggnader),Fabriksarbete

Fler asylsökande ska få bekanta sig med arbetslivet redan medan de väntar på beslut. Arbets- och näringsministeriets nya riktlinjer är redan ett beprövat koncept i Åbo.

Asylsökande ska komma snabbare ut i arbetslivet. I stället för att tillbringa mycket tid i klassrummet är det tänkt att praktiska erfarenheter ska göra det lättare att senare hitta ett jobb och samtidigt främja integrationen, berättar Timo Konttinen vid Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland.

- I stället för att sitta åratal på språkkurser ska det erbjudas mera konkret sysselsättning, säger Konttinen.

I Åbo har man redan goda erfarenheter av konceptet. Röda Korset i Egentliga Finland satsade redan i höstas på att hitta prao-platser för asylsökande för att de skulle få chansen att bekanta sig med det finländska arbetslivet.

"Viktigt att ingen lämnas utanför"

Suomen turvakauppa i S:t Karins var en av de företag som hakade på och har vid det här laget haft flera asylsökande från Åbo på prao. Verkställande direktör Heikki Salo såg flera orsaker till att svara ja då Röda korset hörde sig för.

- Man förbättrar den asylsökandes möjligheter att integrera sig i samhället och hjälper dem med att bekanta sig med den finska arbetsmarknaden och alla människor här, det finska folket överlag.

- Överhuvudtaget tycker jag att det är viktigt att ingen lämnas utanför. Vi har fått dåliga utrikesnyheter på grund av att folk inte känner sig välkomna och välanpassade. Det är viktigt att vi tar hand om dem som kommer till landet, säger Salo.

Ett trafikmärke där en vuxen håller ett barn i handen.
Suomen Turvakauppa säljer bland annat trafikmärken (arkivbild). Ett trafikmärke där en vuxen håller ett barn i handen. Bild: Yle/Erica Vasama trafikmärken,vägmärke

Enligt Salo har företaget goda erfarenheter av projektet.

- Alla vi har haft här har jobbat jätte fint. Alla har kommit bra överens och de i personalen som inte använder engelska har fått öva det språket.

På grund av de flesta asylsökande inte ännu mästrar de inhemska språken tror Salo att företag där man arbetar i team har lättast att ta emot asylsökande för en praoperiod. Turvakauppa har anställda från flera olika länder, så att använda engelska i jobbet var inte något nytt.

- Vi har en anställd från Japan, en från England och en från Kina så vi är nog ganska vana med att använda engelska här, berättar Salo.

Konceptet sprids i Finland

Pilotprojektet i Åboregionen var lyckat och utvidgades snabbt även till andra orter. I dag har tio flyktingförläggningar anammat modellen, i höst ska 40 ta i bruk prao-perioder. I Åbo har asylsökande bekantat sig med olika arbetsplatser under en till tre veckors tid.

- Motivationen att bekanta sig med livet i Finland är hög. Under prao-tiden är det också möjligt att få öva på finskan utanför klassrummet på förläggningen, säger Pauli Heikkinen, verksamhetsledare vid Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland.

Enligt Heikkinen är det viktigt att integrationsprocessen påbörjas genast och inte först då när det blir klart om personen får stanna i Finland eller inte. Responsen från de asylsökande som haft möjlighet att delta har varit genomgående positiv.

- Det är det här de vill. De hoppas på att kunna börja jobba så fort som möjligt, att ha något att göra. De är inte vana med att få pengar utan att göra någonting, säger Heikkinen.

Pauli Heikkinen, verksamhetsledare för Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland
Pauli Heikkinen (arkivbild). Pauli Heikkinen, verksamhetsledare för Röda Korsets distrikt i Egentliga Finland Bild: Yle/ Nora Engström pauli heikkinen

Heikkinen anser att arbete främjar integrationen. I kafferummet lär man känna varandra och det påverkar också attityder mot asylsökande. Företag som kan erbjuda en prao-plats välkomnas med i projektet.

- Vi behöver många arbetsplatser och utmanar arbetsgivare att öppna sin arbetsplats för asylsökande, säger Heikkinen.

Fotnot: Enligt de nuvarande reglerna får en asylsökande, som har alla behövliga dokument, börja jobba i Finland efter tre månader. De asylsökande som inte har alla papper i skick måste vänta ett halvt år.

Läs också