Hoppa till huvudinnehåll

Berndt Arell beskyddar pridefestivalen i Raseborg

Berndt Arell
Berndt Arell Berndt Arell Bild: YLE/Roger Källman arell

Nu har också Raseborg Pride fått en beskyddare. Det blir Berndt Arell, en känd kulturprofil med rötterna i Ekenäs.

Arell säger att han speciellt uppskattar att initiativet till Pridefestivalen i Raseborg kom från ungdomarna.

- Det finns fortfarande individer med förlegade attityder i samhället som inte accepterar andra mänskor som de är. Det finns ett behov att lyfta upp minoritetsfrågor och diskutera öppet. Alla vinner på ett jämlikt samhälle, säger Arell.

Viktigt med stöd av etablerade profiler

Ungdomssekreteraren i Ekenäs Fredrika Åkerö fungerar som koordinator för Pridefestivalen.

- Det är viktigt att etablerade profiler som Berndt Arell är med i Pride och arbetet för jämlikhet i Raseborg. Vi vet att ungdomar som är osäkra på sin sexualitet mår sämre än ungdomar överlag. Det kan inte vara ett tabu, vi behöver ett öppnare samhälle. Då mår vi alla också bättre, säger Åkerö.

Arell, född i Ekenäs, bor i Stockholm där han jobbar som chef för Nationalmuseum.

Åren 2010-2011 var Arell direktör för Svenska Kulturfonden. År 2009 var han chef för Centralkommissionen för konst som är en del av Undervisnings- och kulturministeriet. Åren 2007-2009 ledde han Kiasma i Helsingfors. Under perioden 2001-2007 var han chef för Helsingfors stads konstmuseum.

Raseborg Pride ordnas den 3 september i Ekenäs.

För en tid sedan meddelade Hangö Pride att festivalen där beskyddas av Katariina Souri.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland