Hoppa till huvudinnehåll

Dokumentärserien "Vi borde prata om politik"

Vi borde prata om politik
Stillbild av vinjetten till "Vi borde prata om politik" Vi borde prata om politik Bild: Yle vinjett

I serien "Vi borde prata om politik" från år 2012 närmar vi oss olika aspekter av det vi kallar politik och för det närmare vardagen. Vi går igenom de olika politiska partierna i Finland. Vi funderar bland annat över hurudan en bra politiker är och vem vi väljer att rösta på. Vi synar vad som har hänt inom Finlands utrikespolitik och vi kikar på skandaler.

Politiska partier

Vad är ett politiskt parti, hur ser partikartan ut i Finland? Den ursprungliga höger-vänster-indelningen håller på att luckras upp. Inom ett och samma parti kan det finnas både höger- och vänsterfalanger. Men hurudana händelser påverkar partikartan och hur grundar man ett eget parti?

En bra politiker

Vad krävs det för att klara sig som yrkespolitiker idag? För att vara en bra politiker krävs det att man brinner för att påverka samhällsfrågor som man tycker är viktiga. Det räcker inte heller med att arbeta hårt, man måste även synas och höras för att göra karriär inom politiken.

Väljaren

Så länge som det finns saker att förbättra i samhället, finns det orsak att rösta. Men hur väljer man sin representant? Typiskt är att man som väljare vill rösta på någon som delar samma åsikter och värderingar som en själv. Viktigt är också att den man röstar på kan stå på sig och göra sig hörd.

Då man som väljare märker att man genom sin röst verkligen lyckats påverka i viktiga frågor och att samhället börjar förändras i önskad riktning, höjs motivationen att rösta även i fortsättningen.

Utrikespolitik

Att vara grannland till Sovjetunionen och Ryssland har alltid påverkat Finlands sätt att föra utrikespolitik. Vi har sett till att inte höja rösten för mycket, utan i stället försökt hålla en god relation till vår östra granne genom att vara neutrala. Denna självcensur har satt sina spår.

Finlands inträde i EU har dock gett oss ett starkare självförtroende. Vi har blivit mer språkkunniga, världsvana och intressanta, och vår sakliga och jordnära politiska kultur är uppskattad.

Skandaler

Då mänskliga brister kombineras med makt kan det lätt resultera i en politisk skandal. En skandal kan basera sig på allt mellan rykten och spekulationer till kalla fakta. Dock handlar det oftast om någon känd person som har klantat sig, inte om något större, negativt fenomen. Man talar till exempel inte om "skandalen om inkomstklyftorna" utan det är snarare då någon politiker blivit påkommen för otrohet, lögn eller sexköp, som man talar om skandal.

Skandaler kan vara av olika karaktär och mått. En riktigt allvarlig skandal kan förstöra hela karriären medan en mindre betydande händelse eller lösa rykten tvärtom kan vara till godo. Som politiker är det bra att sticka ut och få publicitet, annars har allmänheten svårt att komma ihåg en.

Presidenter

I det här avsnittet går vi kort igenom Finlands presidenter, från vår första president K.J. Ståhlberg, till vår nuvarande och tolfte, Sauli Niinistö. Vem av alla dessa som varit vår viktigaste president kan man givetvis vara av olika åsikt om, men många skulle antagligen säga Mannerheim, Kekkonen, Ahtisaari eller Halonen.

Sedan uppdateringen i Finlands grundlag år 2000 har presidentens arbetsbild ändrats – vad innebär det att vara Finlands president idag? Vidare diskuteras hur man blir ihågkommen som president och varför Kekkonen blev en riktig ikon inom den finländska populärkulturen.

Kommunikation

För att nå ut med sitt politiska budskap måste man kommunicera på rätt sätt. Hur förmedlar man en seriös, intressant och sympatisk bild av sig själv?

En snygg, välkammad politiker med fina förslag och idéer klarar sig inte länge om inte han eller hon kan tala för sig. Om man tanklöst babblar på kan man lätt bli missförstådd och ge ett oseriöst intryck. Planerar man noggrant i förväg vad och hur man skall säga saker, uppfattas man som avvisande och stel. Att vara korrekt men naturlig inför media och publik är inte det lättaste. Men som tur är det en färdighet man kan träna upp.

Förutom att förmedla sina tankar och åsikter bör man sträva efter att skapa en positiv image av sig själv. Genom att ta alla frågor på allvar och kunna argumentera mot oliktänkande på ett sakligt sätt, ger man ett seriöst och respektabelt intryck. För att bygga upp en positiv image behövs också en smula personlighet, fantasi och nytänkande. Att ge lite av sig själv gör det enklare för folk att relatera till en och så undviker man att försvinna i mängden.

Beslutsfattande

Maktutövande och beslutsfattande på kommunal och statlig nivå. Varför är beslutsfattandets process så omständlig och vad finns det för nackdelar med demokrati?

Vi kan vara glada att vi lever i ett demokratiskt samhälle. Men även demokratin har sina nackdelar – den tar tid och kostar pengar. I det här avsnittet bekantar vi oss med kommunfullmäktiges uppgifter, hur initiativ tas upp till behandling och diskuterar demokratins spelregler och hur beslutsfattande går till.

Vetamix

Nyligen publicerat - Vetamix