Hoppa till huvudinnehåll

Ett första möte med det tysta finska arbetslivet

En elev markerar på lektionen.
Studerandena har många frågor som berör det finska arbetslivet. En elev markerar på lektionen. Bild: Yle/ Frida Lönnroos svenska handelshögskolan

Hur skriver man ett CV och hur hälsar man på kollegor i Finland? Svenska handelshögskolan håller en snabbkurs för asylsökande och utbytesstuderande om finska seder och bruk.

Svenska handelshögskolan satsar på integration. På en två dagars kurs för asylsökande och utbyteselever lär man ut saker som är bra att veta när man ska söka sig in i den finländska jobbvärlden.

Ärliga och respektfulla, men inte så öppna

- I medeltal läser en rekryterare en CV i bara sex sekunder, säger Jenni Kivikoski. Hon håller en lektion i hur man skriver arbetsansökningar.

De som lyssnar är en blandad skara människor. De sitter i ett klassrum på Svenska handelshögskolans tredje våning.

En del har kommit till Finland för ett par månader sedan, och vet inte ens om de får stanna i landet. Andra har studerat i Finland i flera år.

Lektion på Svenska handelshögskolan
Jenni Kivikoski lär ut grunderna i CV-skrivning. Lektion på Svenska handelshögskolan Bild: Yle/ Frida Lönnroos lektion

En sak har de ivriga studerandena gemensamt - de har en bra bild av den finländska arbetskulturen.

- I Finland är man seriösa, ärliga och självsäkra. Jag gillar det.

Det säger Waleed Algburi som bott i Finland i sju månader. Han är utbildad ingenjör från Irak, men har också jobbat som journalist. Han säger att han tvingades fly landet på grund av förföljelser.

Phuoc Le har varit i landet i flera år och har haft ett par mindre jobb, mest i start up-företag. Hon hittar skillnader mellan Vietnam och Finland.

- Finländare uppskattar verkligen pålitlighet och ärlighet. Man bryr sig mera om ärlighet än om priset, det är skillnaden på mitt land och ert.

Mustafa Iethawi är asylsökande och deltar i Hankens kurs.
Mustafa Iethawi gillar att Finland är mer jämställt än Irak. Mustafa Iethawi är asylsökande och deltar i Hankens kurs. Bild: Yle/ Frida Lönnroos asylsökande

Mustafa Iethawi har jobbat som ingenjör och pratar bra engelska. Han vill börja jobba i Finland men vet inte om han får stanna.

- Allting är annorlunda här. Hur man skriver CV och hur intervjuerna går till, säger Iethawi.

Den skrämmande finska tystnaden

Bakom idén med den två dagar långa kursen finns bland annat Pia Polsa.

Polsa är lektor på Svenska handelshögskolan och är intresserad av på vilket sätt man kan ta till vara invandrares kunskaper.

Pia Polsa på Svenska handelshögskolan.
Lektor Pia Polsa kommer hålla en lektion i hur asylsökande kan använda sina kunskaper för att starta företag i framtiden. Pia Polsa på Svenska handelshögskolan. Bild: Yle/ Frida Lönnroos lektor

För att få in nya finländare i kulturen kan det hjälpa att peka ut olikheterna.

- Den finska affärskulturen hör ju ihop med den vanliga finska kulturen. Vi är mera tysta än andra kulturer och det kan uppfattas som hot eller att vi inte är intresserade. Vi lär deltagarna att fast någon är tyst så kan personen lyssna ändå.

Under den två dagar långa kursen ska man hinna behandla finsk historia och kultur, hur man skriver ett CV och gör en arbetsintervju.

- Egentligen räcker inte två dagar till för det här, säger Polsa.

Men det kan hända att det blir en fortsättning, intresse finns i alla fall hos deltagarna.