Hoppa till huvudinnehåll

Första raketen från ny rysk rymdbas

Ryssland har skjutit upp sin första rymdraket från den nybyggda rymdbasen Vostotjnyj i sydöstra Ryssland. Putin var nöjd trots tidigare hårda ord mot den ryska rymdmyndigheten.

Sojuz-raketen av typen 2.1A bar med sig tre satelliter då den lämnade rymdbasen i Amur-regionen i sydöstligaste Sibirien klockan 11.01 på förmiddagen lokal tid (04.01 finsk tid).

Rysslands president Vladimir Putin följde med den lyckade uppskjutningen på plats och gratulerade rymdbasens anställda och den ryska rymdmyndigheten Roscosmos ledare efteråt.

President Vladimir Putin följer med uppskjutningen av en raket från den nya rymdbasen Vostotjnyj 28.4.2016
President Vladimir Putin följer med uppskjutningen av en raket från den nya rymdbasen Vostotjnyj. President Vladimir Putin följer med uppskjutningen av en raket från den nya rymdbasen Vostotjnyj 28.4.2016 Bild: EPA/MICHAEL KLIMENTYEV Vladimir Putin,rymden,Rymdbas,raketer

Egentligen skulle uppskjutningen ha genomförts på onsdagen, men den försenades på grund av tekniska problem. Då var Putin missnöjd och antydde att de ansvariga hade slarvat och var oprofessionella.

- Trots alla misslyckanden är Ryssland fortfarande världsledande vad gäller raketuppskjutningar, men att vi möter så många misslyckanden är illa. Det kräver professionella reaktioner i rättan tid, sade Putin i ett tv-sänt möte med rymdmyndigheter.

Förseningar och korruption har plågat Vostotjnyj

Ryssland har byggt Vostotjnyj-basen för att göra sig mindre beroende av Baikonur i Kazakstan. Den basen har Ryssland tvingats hyra för över 106 miljoner euro per år efter Sovjetunionens upplösning.

Sojuz-raketen på avskjutningsrampen på rymdbasen Vostotjnyj 27.4.2016
Sojuz-raketen på avskjutningsrampen på rymdbasen Vostotjnyj 27.4.2016. Sojuz-raketen på avskjutningsrampen på rymdbasen Vostotjnyj 27.4.2016 Bild: EPA/ROSCOSMOS PRESS SERVICE Ryssland,Rymdbas,Vostotjnyj

Den nya rymdbasen tros ha kommit att kosta mellan 4,0 och 5,3 miljarder euro. Den summan inkluderar en helt ny stad och infrastrukturen kring den.

Ungefär 10 000 personer har arbetat sen 2012 med att färdigställa 115 kilometer vägar, 125 kilometer järnvägar och en stad för 25 000 invånare kring den nya rymdbasen.

Förseningar och korruption har plågat projektet, men förseningar och tekniska problem förekommer ofta också vad gäller andra länders rymdprogram.

USA:s rymdprogram är också beroende av ryska rymdraketer. Under de senaste sex åren har Nasa skickat sina astronauter till den internationella rymdstationen ISS med ryska Sojuz-farkoster.