Hoppa till huvudinnehåll

Häftiga strider utkämpas igen på Bengtskär

Bild: Yle/Monica Forssell bengtskärs fyr

Det skriks "Andaudugaa" på Bengtskär, då ryssarna försöker erövra ön och fyren av finländarna, precis som för 75 år sedan.

Men också den här gången kommer de finländska trupperna att segra och därmed trygga Finlands självständighet. Det är åtminstone scenariot den 26 juli, då striderna på Bengtskär iscensätts på nytt på 75-årsdagen av slaget.

Minnesfest den 26 juli

Också nu avvärjer man det ryska anfallet med alla vapenslag; med flygplan, fartyg och med strider på ön. Men man låter bli att beskjuta ön med artillerield från Örö den här gången.

Minnesfesten är den 26 juli. Samtidigt firas att fyren på Bengtskär fyller 110 år. Festligheterna är för inbjudna gäster, och havsområdet runt fyren är då stängt på grund av stridsuppvisningen. Besökare är välkomna till ön igen från kl 15.00, då också de bjuds på kaka och kaffe.

Under våren har militärer från Nylands Brigad på ön byggt landningsplatser för passagerarbåtar att lägga fören emot, vilket gör det lättare för gäster att ta i land.

Bild: YLE/Monica Forssell bengtskärs fyr

Bengtskär har årligen nästan 15 000 besökare, förutom de mer än 300 ejdrarna och sälarna som också vistas där.

På valborgsmässoafton öppnas fyren igen för sommaren, och flera skolgrupper har redan bokat in guidade turer och övernattningar i maj.