Hoppa till huvudinnehåll

Lavrov i DN: Det blir följder om Sverige går med i Nato

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov Bild: EPA/Made Nagi rysslands utrikesminister

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov varnar Sverige för att det blir konsekvenser om Sverige besluter sig för att gå med i Nato.

I en intervju som Lavrov beviljade Dagens Nyheter i Moskva nyligen säger han att Ryssland kommer att agera om Nato utvidgas med Sverige - hur det exakt sker får militären avgöra.

- Det är varje lands rätt att besluta formerna för sin säkerhet, men man måste förstå att om militär infrastruktur närmar sig Rysslands gränser, då kommer vi givetvis att vidta nödvändiga militärtekniska åtgärder. Inget personligt i det, det är bara ren business, säger Lavrov i intervjun.

Lavrov säger att det är Sverige som står bakom de försämrade relationerna länderna emellan.

Som exempel nämner han att Sverige sällade sig till gruppen som meddelade om frysta kontakter och sanktioner efter händelserna på Krim och i Ukraina.

På frågan om eventuella ryska ubåtar i svenska vatten säger Lavrov att det inte finns någonting som bevisar att sådant skulle ha existerat.

Lavrov utnämndes till utrikesminister av president Vladimir Putin år 2004.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes