Hoppa till huvudinnehåll

Liga smugglade stora mängder knark via Borgå

Ecstasytabletter i en necessär
Ecstasytabletter i en necessär Bild: Tullen knark,narkotika,Narkotikasmuggling,narkotika -- smuggling,Ecstasy

Tullen har avslöjat en liga som smugglade in stora mängder knark till Finland. Knarket förvarades i två privatbostäder i Borgå.

Det handlar om knark för nästan en miljon euro. Knarket såldes troligen i huvudstadsregionen. Smugglingen har pågått åtminstone sedan slutet av 2014.

Knarket beställdes via nätet och skickades med post till två adresser i Borgå. De personer som bodde där förvarade knarket i sina bostäder, bland annat i frysen.

- Det finns ingen annan koppling till Borgå än att två av medlemmarna i ligan råkade bo där, säger överinspektör Tero Virtanen vid Tullen.

Över 10 000 ecstasytabletter

Tullen kom ligan på spåren via ett paket som hade sänts med flygpost och landade på Helsingfors-Vanda flygstation. Det här skedde i februari i år.

Paketet innehöll över 2 000 ecstasytabletter. De fanns bland annat i leksaker och pussel.

Narkotika gömdes i leksaker
Knarket fanns gömt i leksaker Narkotika gömdes i leksaker Bild: Tullen narkotika,narkotika -- smuggling,Narkotikasmuggling,tullen

Under förundersökningen beslagtog tullen stora mängder narkotika. Det skedde vid husrannsakningar och från postförsändelser till Finland.

Det handlar om över 12 200 ecstasytabletter, 104 gram MDMA-pulver i kristallform, över 1,9 liter amfetaminolja, cirka 238 gram kokain och 70,5 gram amfetamin i pulverform. Narkotikan hade levererats till Finland från Holland via post och kurirföretag.

Vid tullens förundersökning kom det också fram att narkotikasmugglarna utöver den beslagtagna narkotikan hade smugglat 50 gram kokain, nästan 950 gram MDMA-pulver i kristallform, cirka 1,5 liter amfetaminolja och över 9 800 ecstasytabletter till Finland.

Stort och välorganiserat

- Det är den största narkotikasmugglingshärvan som jag har rett ut under min tid vid tullen, säger överinspektör Tero Virtanen.

Han har jobbat vid tullen sedan 1999 och som undersökare i sex år.

- Det här är otroligt stort och handlade om organiserad verksamhet, understryker han.

Tullen har förhört fem finländare som är brottsmisstänkta i fallet. Tre av dem sitter häktade.

- De är i huvudsak under 25 år gamla, säger överinspektör Tero Virtanen med en suck.

Förundersökningen är till största delen klar och ärendet har gått till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Östra Nyland. Ärendet kommer troligen upp till behandling i tingsrätten i Vanda den nionde maj.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland