Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska kommundirektörer är positiva till privata sektorn

Gamla rådhuset i Jakobstad.
Arkivbild: Rådhuset i Jakobstad Gamla rådhuset i Jakobstad. Bild: YLE/Rolf Granqvist rådhustorn

De österbottniska kommundirektörerna ser en stor potential i samarbetet med den privata sektorn. De största källorna till oro är en åldrande befolkning och infrastruktur enligt en undersökning som Kommunfinans gjort.

Finansinstitutet Kommunfinans har tagit pulsen på landets kommundirektörer för att se vilka trender som råder. Och på vissa punkter skiljer sig de österbottniska kommundirektörerna från sina kollegor på andra håll i landet.

Samarbete med privata sektorn viktigt

Nästan 60 procent av kommundirektörerna i Österbotten ser samarbetet med den privata sektorn som en viktig förändringskraft. I övriga landet var siffran bara 44 procent.

- Det verkar som om den starka österbottniska företagarandan också spillt över på kommunsektorn, säger Juha-Pekka Ketola som är avdelningschef på Kommunfinans.

Det största hotet i framtiden är enligt kommundirektörerna den åldrande befolkningen. I övriga delar av landet oroar sig kommundirektörerna istället för att politiska beslut ska gå för långsamt.

Infrastruktur väcker oro

58 procent av kommundirektörerna i Österbotten är också oroade över att infrasturkturen åldras. Detta ses som ett kraftigt framtida problem.

- Den här siffran är märkbart högre än i resten av landet där den ligger på 46 procent, säger Ketola.

Kritiska till den egna organisationen

De österbottniska ledarnas uppfattning om läget i den egna organisationen var även mera negativ än i landet i övrigt. De anser att de har mindre möjlighet att påverka än sina kollegor på andra orter.

De anser också att den egna organisationens strategi, de ekonomiska instrumenten och datasystemen fungerar sämre än i andra kommuner runt om i landet.

Undersökningen gjordes mellan januari och mars 2016 och 371 kommuner deltog.

Kommunfinans erbjuder finansieringstjänster för kommunsektorns investeringar och är med om att finansiera bland annat skolor, daghem, hälsovårdscentraler och bostäder.

Läs också