Hoppa till huvudinnehåll

Smällarskandal skakar allsvenskan – spelare kastade ”spjut” mot publiken

Heta känslor efter smällarincidenten i mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF.
Känslorna svallade efter incidenten. Heta känslor efter smällarincidenten i mötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF. Bild: Tommy Holl / Alloverpress/IBL IFK Göteborg,Malmö FF,Allsvenskan

Onsdagen var en nattsvart dag för svensk fotboll. Toppmötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF stoppades efter att en åskådare kastat en smällare mot MFF:s Tobias Sana – som svarade aggressivt.

Domaren grät och Sana kastade in hörnflaggan i publiken.

Publikskandalen i den 77:e minuten stoppade det allsvenska toppmötet vid ställningen 0–0. Matchen på Gamla Ullevi i Göteborg avbröts helt kort därefter.

På SVT:s webbplats kan man se hela händelseförloppet.

En smällare landar en hårsmån från Sana, som tidigare representerade IFK Göteborg. Smällaren går av och Sana svarar med att kasta hörnflaggan.

Domare, polis och säkerhetsansvariga beslutade senare att avbryta hela matchen. Den assisterande domaren som var nära smällaren var rejält chockad.

– Han gråter och det tjuter i öronen. Samma sak får jag höra från MFF-håll – Tobias, som till och med träffats, det tjuter i öronen på honom också, säger huvuddomaren Jonas Eriksson till Sportbladet.

Matchdelegaten Pelle Höög kommer att anmäla det inträffade till disciplinnämnden.

”Man blir så jävla förbannad”

IFK Göteborg bad om ursäkt på sin webbplats på kvällen.

– Det skulle bli match mellan de två stora i svensk fotboll. Det blev tyvärr något helt annat, skriver klubben, och ber om ursäkt till alla inblandade.

IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson var rosenrasande på personen som förstörde fotbollsfesten.

– Han har inte en aning om vidden av vad det innebär. Man blir så jävla förbannad, att en enda människa kan skada vår verksamhet så in i helvete hårt som han gör när han slänger in den där. Det är det som gör mig så otroligt ledsen och bedrövad, säger Lennartsson enligt Sportbladet.

Sanas får stöd trots reaktionen

Sana kritiserades en del för att ha kastat iväg hörnflaggan, men de flesta förstår reaktionen.

Expressens Marcus Wilcan kallar reaktionen försvarbar men förståelig. Patrick Ekwall är inne på samma linje. Han är inte mer än människa. Hur hade du själv reagerat? skriver Ekwall.

IFK Göteborgs mittfältare Sebastian Eriksson var ursinnig på supportern som hade kastat in smällaren, men backar upp Sana.

– Vi känner alla för Sana. Jag förstår att han reagerade och blev arg, säger han till Sportbladet.